Ανωτατοποίηση ΤΕΙ χωρίς αξιολόγηση και κατάργηση τμημάτων

Ανωτατοποίηση ΤΕΙ χωρίς αξιολόγηση και κατάργηση τμημάτων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ χωρίς αξιολόγηση, χωρίς στρατηγική, χωρίς κονδύλια προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, που ενισχύει το ακαδημαϊκό προφίλ των ΤΕΙ, καθώς προτείνει συνεργασίες ΑΕΙ-ΤΕΙ σε προπτυχιακό επίπεδο, ενώ καθιερώνει και για τα ΤΕΙ διατάξεις που ήδη ισχύουν για τα ΑΕΙ. Από την άλλη, το υπουργείο ζητεί την κατάργηση τμημάτων ΤΕΙ με ελάχιστο αριθμό εισακτέων για μία πενταετία. Σημαντικό κρίνεται επίσης ότι το ΥΠΕΠΘ επιχειρεί να βάλει φρένο στις φοιτητικές παρατάξεις που αυταρχικά διακόπτουν συνεδριάσεις της Συγκλήτου, όταν γνωρίζουν ότι η απόφαση των συγκλητικών δεν θα τους ευνοεί. Σε διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι εάν μία συνεδρίαση Συγκλήτου διακοπεί δύο φορές, για τα θέματα της συνεδρίασης αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο.

«Πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα. Πρώτα πρέπει να γίνει αξιολόγηση σε όλο το σύστημα της εκπαίδευσης και κατόπιν να προταθούν λύσεις για την αναβάθμιση των ΤΕΙ», ανέφερε χθες στην «Κ» η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών κ. Ευγενία Μπουρνόβα. Για το ίδιο θέμα, οι πρυτάνεις έχουν προγραμματίσει έκτακτη σύνοδο την Παρασκευή, με αρνητικές διαθέσεις. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει ζητήματα λειτουργικού χαρακτήρα των ΤΕΙ, όπως προβλέπει ο νόμος-πλαίσιο 3549/2007. Συμβάλλει στη θεσμική ολοκλήρωση των ΤΕΙ ως ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, και δεν κατανοώ τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών τη στιγμή που δεν θίγεται η θέση των πανεπιστημίων», αντέταξε, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) κ. Ιωάννης Τσάκνης.

Ειδικότερα, οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες:

– Οι διοικήσεις των ΤΕΙ πρέπει να προχωρήσουν σε καταργήσεις ή συγχωνεύσεις τμημάτων, στα οποία για μία πενταετία ο αριθμός των εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων. Στην περίπτωση που τα ΤΕΙ δεν προχωρήσουν σε κατάργηση τμημάτων, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με απόφαση του υπ. Παιδείας.

– Δίνεται η δυνατότητα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με ίδια έδρα να οργανώσουν κοινά προπτυχιακά προγράμματα, έπειτα από προγραμματική συμφωνία.

– Θεσπίζεται η οργάνωση ερευνητικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ ως αυτόνομες μονάδες.

– Αρμόδιος για τον έλεγχο νομιμότητας στα ΤΕΙ ορίζεται ο πρόεδρος του ιδρύματος (με το ισχύον καθεστώς είναι ο υπ. Παιδείας).

– Η διάρκεια του εξαμήνου στα ΤΕΙ μειώνεται στις 13 εβδομάδες (όπως στα ΑΕΙ) από 15 εβδομάδες που είναι σήμερα.

– Οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ τώρα μπορούν να πάρουν εκπαιδευτική άδεια έως τα 65 τους χρόνια (από 55 έτη που είναι το ισχύον όριο σήμερα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT