Αντίθεση «Αρκτούρου» στην άρση απαγόρευσης της θήρας ζαρκαδιών

Αντίθεση «Αρκτούρου» στην άρση απαγόρευσης της θήρας ζαρκαδιών

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίθεσή της στην πιθανότητα άρσης της απαγόρευσης κυνηγιού του ζαρκαδιού εκφράζει η περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος, με αφορμή σχετική πρόταση που κατέθεσε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

Παράπλευρες απώλειες

Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία των Κυνηγετικών Συλλόγων εισηγήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πάψει η απαγόρευση θήρας του πανέμορφου οπληφόρου θηλαστικού από την επόμενη κυνηγετική περίοδο 2009 – 2010. Οπως υπογραμμίζει ο Αρκτούρος, ωστόσο, «ήδη το φαινόμενο της λαθροθηρίας για το ζαρκάδι είναι πολύ έντονο στην Ελλάδα και μειώνει δραματικά τους πληθυσμούς ακόμη και σε περιοχές που αποτελούν κατάλληλο βιότοπο». Εξάλλου, δεν έχουμε… περίσσεια ζαρκαδιών, ούτε εν γένει άγριων θηλαστικών στα βουνά μας. «Οποιαδήποτε τοπική ή ευρύτερη ανάκαμψη και αύξηση του πληθυσμού δεν εξασφαλίζει την επάρκεια του είδους για τα φυσικά οικοσυστήματα», υπογραμμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η νομιμοποίηση του κυνηγιού του ζαρκαδιού θα έχει σημαντικές παράπλευρες απώλειες: Πρώτον, θα αυξήσει τις πιθανότητες θανάτου μικρών αρκούδων, λόγω δυσκολίας αναγνώρισης των ειδών σε συνθήκες κακής ορατότητας στην πυκνή βλάστηση. Δεύτερον, θα αυξήσει τις επιθέσεις λύκων στα κτηνοτροφικά κοπάδια, αφού το ζαρκάδι είναι το κυριότερο μεγάλο θηλαστικό στην Ελλάδα που αποτελεί φυσική τροφή για τον λύκο. Εάν οι πληθυσμοί του μειωθούν είναι φανερό ότι οι λύκοι θα στραφούν στα κοπάδια των κτηνοτρόφων.

Ο Αρκτούρος έχει ήδη εκφράσει επίσημα την αντίθεσή του με επιστολή προς τη Διεύθυνση Αισθητικών Δρυμών και Θήρας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μια σειρά Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας, Καστοριάς), καθώς και οι Σύλλογοι Αγελαδοτρόφων και Αιγοπροβατοτρόφων Αμυνταίου, οι Σύλλογοι Κτηνοτρόφων Φλώρινας και Κοζάνης υποστηρίζουν τις απόψεις του Αρκτούρου, ύστερα από σχετική ενημέρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT