Τα σενάρια είναι πολύ χρήσιμα αλλά δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη

Τα σενάρια είναι πολύ χρήσιμα αλλά δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πιο προβλέψιμο για τη γρίπη είναι ότι είναι μη προβλέψιμη» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Δάικος.

10 Γιατί η γρίπη είναι απρόβλεπτη;

Περιμέναμε πανδημία από τον ιό H1N5 (των πτηνών) και ξαφνικά τον Απρίλιο, εκτός εποχής, εντοπίζεται στην Καλιφόρνια ο Η1Ν1, ο οποίος ξεκίνησε από το Μεξικό. Τα επιστημονικά σενάρια είναι πολύ χρήσιμα, διότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν τελείως διαφορετικά. Είναι αλήθεια ότι στις πανδημίες του 1918 και του 1957-1958 υπήρξε και δεύτερο και τρίτο κύμα γρίπης, πιο βαρύ. Ομως αυτό δεν θα συμβεί υποχρεωτικά και τώρα. Ενα καθησυχαστικό στοιχείο είναι ότι σε όλες τις πανδημίες μέχρι σήμερα -1918, 1957-58 και 1968- η θνητότητα είναι φθίνουσα, κάθε φορά χαμηλότερη. Είναι πιθανόν ότι και αυτή η πανδημία θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. Σήμερα αναφέρεται ότι η θνητότητα κυμαίνεται από έναν έως πέντε θανάτους στους χίλιους ανθρώπους που προσβάλλονται. Δεν ξέρουμε όμως αν αυτό είναι απολύτως ακριβές, διότι δεν γνωρίζουμε τον παρoνομαστή, δηλαδή πόσα είναι τα κρούσματα. Διότι υπάρχουν και υποκλινικές μορφές, άτομα που έχουν προσβληθεί αλλά δεν έχουν νοσήσει.

11 Θα εμβολιαστούν όλα τα παιδιά;

Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί τι θα γίνει. Τα παιδιά προσβάλλονται πιο συχνά και «συμβάλλουν» στην εξάπλωση της πανδημίας περισσότερο, κυρίως μέσω των σχολείων. Το εμβόλιο δεν γίνεται μόνο για την προστασία του πληθυσμού, πρέπει να εμβολιαστούν και οι ομάδες που «συμβάλλουν» στη μετάδοση. Αλλά οι απόψεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

12 Συμφωνείτε με τη μη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων από τα νοσοκομεία;

Και στη Μεγάλη Βρετανία που έχει μεγαλύτερη επάρκεια φαρμάκων έχουν περιορίσει τις ομάδες που παίρνουν tamiflu, για να μη γίνεται ευρεία χρήση και αναπτυχθεί αντοχή. Ο δεύτερος λόγος είναι να μην ξεπεράσει κάθε χώρα τα αποθέματα και να πάρουν τα φάρμακα οι ομάδες πληθυσμού που τα έχουν περισσότερο ανάγκη και θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος. Τώρα όμως που οι οδηγίες αλλάζουν και τα περισσότερα περιστατικά νοσηλεύονται στο σπίτι, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για τη χορήγηση του φαρμάκου και εκτός νοσοκομείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT