Εισαγγελία και Κομισιόν για το χρώμιο

Εισαγγελία και Κομισιόν για το χρώμιο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύκλος ανησυχίας για μολυσμένο από εξασθενές χρώμιο νερό διευρύνεται, καθώς μετά το οικολογικό έγκλημα στον Ασωπό, ακολούθησε η κεντρική Εύβοια. Η επικίνδυνη τοξική ουσία έκανε την εμφάνισή της, αυτή τη φορά σε γεωτρήσεις των Ψαχνών και της Καστέλλας, στον Δήμο Μεσσαπίων. Επειτα από καταγγελίες περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής, έγιναν δειγματοληψίες νερού από επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και επιστημονική ομάδα του ΙΓΜΕ, οι οποίες έδειξαν υψηλή περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στο νερό. Στην υπόθεση έχει παρέμβει η Εισαγγελία και αναζητείται πλέον η υπεύθυνη βιομηχανία, της οποίας τα απόβλητα περιέχουν εξασθενές χρώμιο, με το οποίο μολύνθηκε το νερό της περιοχής.

Καθησυχαστικός, ωστόσο, εμφανίστηκε -μιλώντας στην «Κ»- ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσαπίων) κ. Ταξιάρχης Κόκκινος. «Οι δημότες δεν έχουν πιει ούτε μια σταγόνα ακατάλληλου νερού. Ακόμα κι αν στις γεωτρήσεις, ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο πάνω από το όριο, αυτή η ποσότητα δεν φτάνει στις κατοικίες, καθώς μέχρι τη βρύση έχει υποδιπλασιαστεί η ποσότητα, επομένως στο πόσιμο νερό είναι κάτω από το όριο το χρώμιο».

Το πρόβλημα ξεκίνησε στις 5 Μαΐου 2009 όταν ορισμένοι περιβαλλοντικοί σύλλογοι κατήγγειλαν τον εντοπισμό υψηλών ποσοτήτων ολικού και εξασθενούς χρωμίου στο νερό του Δήμου Μεσσαπίων, ο οποίος ειδοποίησε την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Εύβοιας. Ακολούθησαν δειγματοληψίες και τα δείγματα εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου διαπιστώθηκε ότι οι τιμές της τοξικής ουσίας βρίσκονταν κάτω από το όριο.

Στο μεταξύ, το θέμα έχει φτάσει στην Κομισιόν ύστερα από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος. Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Χουντής αναφέρεται στις έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες εξέδωσαν πόρισμα ότι υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο νερό της περιοχής.

Από την πλευρά του, το δημοτικό συμβούλιο Μεσσαπίων, αποφάσισε την καθημερινή διενέργεια ελέγχων της ποιότητας του νερού, καθώς επίσης και την καθημερινή ενημέρωση των δημοτών. Παράλληλα, μήνυση κατά της δημοτικής αρχής, αναμένεται να καταθέσουν οι περιβαλλοντικοί φορείς του Δήμου καθώς, όπως καταγγέλλουν, επαναλειτουργούν οι γεωτρήσεις στις οποίες είχε ανιχνευθεί εξασθενές χρώμιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή