Ελεύθερο το πεδίο στους λαθροκυνηγούς

Ελεύθερο το πεδίο στους λαθροκυνηγούς

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δεκαήμερο πριν ξεκινήσει επίσημα η φετινή κυνηγετική περίοδος περιστατικά λαθροθηρίας καταγράφονται και καταγγέλλονται συνεχώς. Για παράδειγμα, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής Anima, πρόσφατα κλήθηκε να περιθάλψει στην Κάλυμνο έναν ενήλικο μαυροπετρίτη που έφερε κάταγμα στη φτερούγα από σκάγια. Οπως επισημαίνουν τα μέλη της οργάνωσης, η σοβαρότητα του περιστατικού δεν οφείλεται μόνο στη χρήση κυνηγετικού όπλου, αλλά και στη σπανιότητα του είδους που θηρεύτηκε. Πρόκειται για το δεύτερο πιο σπάνιο γεράκι στον κόσμο, που αυτήν την περίοδο φωλιάζει και κλωσσά τα αυγά του, «που σημαίνει ότι ο λαθροθήρας με την πράξη του κατέστρεψε όλη τη γέννα».

Ο συγκεκριμένος μαυροπετρίτης ενδέχεται να απελευθερωθεί μετά περίπου δύο μήνες θεραπείας για να προλάβει τη μετανάστευση, υπογραμμίζουν τα μέλη της οργάνωσης.

Υποστελέχωση

Το περιστατικό αυτό, ένας κρίκος μιας μακράς αλυσίδας παρόμοιων συμβάντων, έρχεται να επιβεβαιώσει την υποστελέχωση της δασικής υπηρεσίας, που υπολείπεται τουλάχιστον 2.500 υπαλλήλων, όπως επισημαίνουν οι ομοσπονδίες δασικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Γεωτεχνικών, Δασολόγων, Δασοπόνων και Δασοφυλάκων, ορμώμενες από την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που ρυθμίζει τα καθήκοντα, τους περιορισμούς και τα προσόντα ιδιωτικών θηροφυλάκων των κυνηγετικών οργανώσεων. Οι δασικοί υπάλληλοι, προσανατολίζονται να προσφύγουν μετά τον Αύγουστο κατά της απόφασης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ σε ανάλογες κινήσεις ενδέχεται να προχωρήσουν και οι θηροφύλακες! Ενας πόλεμος για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο κατά της λαθροθηρίας, μόλις ξκεκίνησε.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των δασικών υπαλλήλων, η υπουργική απόφαση εκχωρεί εξ ολοκλήρου την αρμοδιότητα φύλαξης του θηραματικού κεφαλαίου της χώρας σε ιδιωτικούς θηροφύλακες, αφαιρώντας την αρμοδιότητα από τη Δασική Υπηρεσία. Από την πλευρά τους, την ανησυχία τους εκφράζουν οι θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων, επειδή η προβλεπόμενη πλήρης αποκοπή τους από τη Δασική Υπηρεσία τούς δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα προσλαμβάνονται από τις κυνηγετικές οργανώσεις, οι οποίες θα έχουν πλέον και τον τελευταίο λόγο σε ενδεχόμενη απόλυσή τους, χωρίς δικαίωμα ελέγχου από τη Δασική Υπηρεσία…

Ποιος απολύει

Εως σήμερα, οι θηροφύλακες προσλαμβάνονταν από τις κυνηγετικές οργανώσεις μεν, ωστόσο θεωρούνταν υπάλληλοι που ασκούν δημόσια υπηρεσία, σύμφωνα με σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Οπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων (ΠΟΘΗΚΟ), «είναι δυνατόν θηροφύλακες να εργάζονται εποπτεύοντας τους εργοδότες τους-κυνηγούς για την εφαρμογή και τήρηση του νόμου περί θήρας – δασών, σκεπτόμενοι το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ τους για μηνύσεις, ελέγχους, κ.λπ»;

«Είναι η πρώτη φορά που απόφαση υπουργού δίνει το δικαίωμα στις κυνηγετικές οργανώσεις να απολύουν μονομερώς τους θηροφύλακες χωρίς να έχει δικαίωμα παρέμβασης η δημόσια διοίκηση», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΘΗΚΟ, κ. Γιάννης Ρετζέπης, υπογραμμίζοντας το παράδοξο της άσκησης δημόσιας εξουσίας από ιδιώτες, σημείο στο οποίο συγκλίνουν με τους δασικούς υπαλλήλους.

Αναδιοργάνωση

«Η διαφωνία μας έγκειται στο ότι δεν μπορεί να ασκείται δημόσια εξουσία από ιδιωτικούς υπαλλήλους», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, τονίζοντας ότι προτιμότερη θα ήταν «η αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας». Αν και προβλέπονται 3.000 υπάλληλοι, σήμερα απασχολούνται 700, ενώ υπάρχουν μεγάλα κενά σε οργανικές θέσεις δασολόγων και δασοπόνων. Την ήδη βεβαρημένη κατάσταση ενδέχεται να επιδεινώσει η συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού δασικών υπαλλήλων όλων των κλάδων μέσα στην επόμενη χρονιά.

Περιοχές όπου παρατηρείται λαθροθηρία

– Ιόνια Νησιά (Ζάκυνθος, Παξοί).

Η περιοχή αποτελεί ανοιξιάτικο μεταναστευτικό πέρασμα. Το κατ’ εξοχήν είδος που λαθροθηρεύεται εντατικά με όπλα είναι τρυγόνια. Ακολουθούν ορτύκια και σαρσέλα (είδος πάπιας).

– Νησιά Βορείου Αιγαίου

Αντί όπλων, χρησιμοποιούνται ξόβεργες για την παγίδευση πτηνών.Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τακτική των «λιμνών» με την οποία παγιδεύονται πτηνά σε νησιά.

– Βόρεια Ελλάδα, Εβρος

Θηρεύονται υδρόβια πτηνά σε κατά τόπους σημεία που δεν προστατεύονται από σχετική νομοθεσία.

Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή