Μετακινήσεις μεταναστών από γειτονιά σε γειτονιά

Μετακινήσεις μεταναστών από γειτονιά σε γειτονιά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδιαμορφώνεται συνεχώς ο χάρτης όπου καταγράφεται η παρουσία αλλοδαπών (κυρίως λαθρομεταναστών) σε διάφορες περιοχές μετά τις αστυνομικές επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα. Ειδικότερα, από τον Αγιο Παντελεήμονα μετανάστες «εξωθήθηκαν» προς την Πλατεία Αττικής και την πλατεία Βάθης. Πολλοί αλλοδαποί από το κτίριο του παλαιού Εφετείου έχουν «μετακομίσει» στα στενά πέριξ της πλατείας Κουμουνδούρου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός από τους μετανάστες που ζούσαν στον καταυλισμό της Πάτρας κατάφερε να φύγει στο εξωτερικό. Οπως αναφέρει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με καθαρή άποψη για το θέμα, ο αριθμός των μεταναστών που εγκατέλειψαν τις περιοχές όπου διέμεναν εξαιτίας των αστυνομικών μέτρων «δεν είναι τόσο μεγάλος όσο φαίνεται, αφού πολλοί από αυτούς αποφεύγουν να συγκεντρώνονται έξω όπως έκαναν παλαιότερα, κυρίως σε ό,τι αφορά την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να προχωρήσει η αστυνομία στην εκκένωση του Εφετείου περίμενε πρώτα να αδειάσει από τους «ενοίκους» του. Οι αλλοδαποί είχαν ενημερωθεί από πριν ότι επρόκειτο να ακολουθήσει επιχείρηση, ενώ και η ίδια η αστυνομία πραγματοποιούσε «επισκέψεις» με αποκλεισμό της εισόδου, ελέγχους εγγράφων παραμονής και προσαγωγές πέριξ του Εφετείου. Αποτέλεσμα; Κατά τη διάρκεια της επέμβασης από τους περίπου 600 αλλοδαπούς που διέμεναν εκεί, μέσα βρίσκονταν μόλις οι έξι. Αντίθετα, όσον αφορά τον οικισμό της Πάτρας, οι περισσότεροι από τους μετανάστες είχαν φύγει πριν από ημέρες, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, νέα κυκλώματα βρήκαν τρόπο να τους «διοχετεύουν» στο εξωτερικό μέσω Βουλγαρίας.

Μετά τη σύλληψη

«Προκύπτει ένα θέμα για το τι γίνονται οι μετανάστες που συλλαμβάνονται. Δεν έχουμε κάποια σαφή εικόνα για ποια είναι η μετέπειτα εξέλιξή τους» αναφέρει σχετικά ο κ. Ανδρέας Τάκης, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη. «Εχουμε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό μεγάλη κινητικότητα σε πληθυσμό των κρατουμένων αλλοδαπών προς άγνωστη κατεύθυνση. Μετά έρευνα εντοπίζουμε πολλούς από αυτούς σε διάσπαρτα κέντρα στη Β. Ελλάδα. Υπάρχει ένας φόβος ότι πρόκειται για διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη συνοπτική απομάκρυνσή τους προς την Τουρκία, ακόμα και μέσω παράνομων επαναπροωθήσεων. Ωστόσο, δεν έχουμε στοιχεία για να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Τάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή