Το αδιαχώρητο και σε Σάμο – Λέσβο

Το αδιαχώρητο και σε Σάμο – Λέσβο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών αυτήn την περίοδο απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν κατάλληλες», δηλώνει στην «Κ» ο αντινομάρχης Σάμου, αρμόδιος για τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας του νησιού, κ. Στυλιανός Θάνος. Οπως επεσήμανε, στις εγκαταστάσεις του κέντρου, το οποίο είναι χωρητικότητας 285 ατόμων, κρατούνται αυτές τις ημέρες 600 άτομα, Αφγανοί και Σομαλοί λαθρομετανάστες στην πλειονότητα. Η κατάσταση, εκτιμά ο ίδιος, πρόκειται να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς το ανώτατο χρονικό όριο κράτησης επιμηκύνθηκε από τους τρεις στους έξι μήνες, ενώ και η ροή λαθρομεταναστών από τα τουρκικά παράλια παραδοσιακά αυξάνεται τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Την περασμένη Τετάρτη, φοβούμενοι ότι επίκειται απέλασή τους, οι κρατούμενοι του κέντρου προχώρησαν σε εξέγερση και προσωρινή αποχή από το συσσίτιο. Στη διάρκεια των επεισοδίων, στις εγκαταστάσεις του κέντρου προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές. Με παρέμβαση πάντως της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίστηκε ότι οι όποιες μεταγωγές αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση του κέντρου, με αποτέλεσμα 32 άτομα να αποχωρήσουν δίχως ένταση το πρωί της Παρασκευής με προορισμό του κέντρο Φιλοξενίας στον Κυπρίνο. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στη Λέσβο, όπου κρατούνται σήμερα 760 λαθρομετανάστες αντί 350 που είναι ο προβλεπόμενος αριθμός. «Εάν δεν υπάρξουν μεταγωγές τη Δευτέρα ο αριθμός τους θα έχει ξεπεράσει τους 1.000. Πλέον έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά» σχολίασε στην «Κ» ο αρμόδιος αντινομάρχης Λέσβου κ. Σταύρος Ψαρόπουλος. Ο ίδιος περιγράφει ότι «δεν διαθέτουμε άλλα κρεβάτια και πλέον απλώνουμε στρώματα όπου υπάρχει λίγος χώρος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή