Η εγκληματικότητα φέτος καλπάζει…

Η εγκληματικότητα φέτος καλπάζει…

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση σχεδόν στο σύνολο των εγκλημάτων σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στα στοιχεία για την εγκληματικότητα που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Εσωτερικών καταγράφεται ξεκάθαρα η καλπάζουσα αύξηση των συμβάντων που αφορούν σχεδόν το σύνολο των σοβαρών αδικημάτων αλλά και της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας. Ενδεικτικά, καταγράφηκε αύξηση περίπου 41% στις ληστείες, 43% στις ληστείες τραπεζών, πάνω από 14% στις κλοπές οχημάτων, 30% στις ζωοκλοπές, 9,6% στις κλοπές – διαρρήξεις και 49% στα εγκλήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η «εγκληματικότητα του δρόμου», η οποία έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής των πολιτών, δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την ΕΛ.ΑΣ. Ενδεικτικά, από το σύνολο 36.813 των κλοπών που σημειώθηκαν -και καταγγέλθηκαν- η πλειοψηφία αφορά αφαίρεση αντικειμένων από αυτοκίνητα αλλά και κλοπές σε δημόσιους χώρους. Αντίστοιχα, περίπου το 20% των ληστειών αφορά αφαίρεση κινητών και αντικειμένων κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου. Ειδική μνεία στην αναφορά του ΥΠ.ΕΣ. γίνεται στη συμμετοχή των αλλοδαπών στην εγκληματικότητα. Ειδικότερα, η συμμετοχή τους στις ληστείες αγγίζει το 49,46% και το 50,87% ξεπερνά στις κλοπές – διαρρήξεις. Η συμμετοχή τους στις ανθρωποκτονίες φτάνει 37,57%, στους βιασμούς 48,36%, και 55,13% στα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αξίζει να σημειωθεί αλλοδαποί είναι οι δράστες σχεδόν του συνόλου των αδικημάτων της παραχάραξης (98,78%), της πλαστογραφίας (95,67%) και των παραβάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας (90,72%).

Από την πλευρά τους, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν την αύξηση της εγκληματικότητας στο γεγονός ότι το σύστημα καταγραφής βελτιώνεται συνεχώς εφόσον βελτιώνεται και η μηχανοργάνωση. Τονίζουν επίσης ότι η αύξηση της εγκληματικότητας ακολουθείται και από την αύξηση των εξιχνιάσεων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξιχνιάσεις ληστειών αυξήθηκαν κατά 36,69% σε σχέση με πέρσι ενώ για τις κλοπές – διαρρήξεις σημείωσαν αύξηση κατά 2,81% επί του συνόλου παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα 18,46% σε σχέση με 15,65% πέρσι το ίδιο χρονικό διάστημα. Σε κάποια εγκλήματα, όπως π.χ. οι εκβιάσεις, η τεράστια εμφανιζόμενη αύξηση (67%) έχει να κάνει με την έντονη ενασχόληση της αστυνομίας με το συγκεκριμένο αδίκημα αλλά και τον αυξημένο αριθμό εξιχνιάσεων, επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ.

Αποκαλυπτικά στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει και η έκθεση εγκληματικότητας που αφορά την Αττική. Πηγές της ΓΑΔΑ, αναφέρουν ότι η συμμετοχή της πρωτεύουσας στο σύνολο της εγκληματικότητας στην επικράτεια είναι συντριπτική. Ενδεικτικά, το 2006 (την τελευταία χρονιά που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά στοιχεία της ΓΑΔΑ) σχεδόν το 70% των κλοπών – διαρρήξεων είχε καταγραφεί στην Αττική. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το πρώτο εξάμηνο του 2009 το 80% των κλοπών – διαρρήξεων αφορούσε τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή