«Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο»

«Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ανοίξουν κανονικά τον Σεπτέμβριο τα σχολεία, προτείνει το Εθνικό Επιχειρησιακό και Επιστημονικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση Πανδημίας Γρίπης. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η ολομέλεια του Συμβουλίου προκειμένου να εξετάσει όλα τα νεότερα δεδομένα της δραστηριότητας του νέου ιού της γρίπης και να καταλήξει στην επίσημη εισήγησή του σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Η εισήγηση του Συμβουλίου θα εξετασθεί μετά τις 20 Αυγούστου σε επίπεδο ηγεσίας των συναρμόδιων υπουργείων που θα λάβουν άλλωστε τις οριστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της λειτουργίας των σχολείων κατά την περίοδο έξαρσης του νέου ιού της γρίπης θα επαναξιολογείται με βάση τον βαθμό εξάπλωσης της νόσου αλλά και τις εμπειρίες άλλων χωρών. Υπενθυμίζεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών και από την 1η Σεπτεμβρίου, η λειτουργία των δημόσιων σταθμών. Εν τω μεταξύ, αυξάνεται ο ρυθμός εξάπλωσης της νέας γρίπης στον ελληνικό πληθυσμό, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμα δεν παρατηρείται έντονη δραστηριότητα της νόσου στην κοινότητα. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης που εξέδωσε χθες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 422 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης Α/Η1Ν1 στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων περιστατικών στα 1.424. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη της τελευταίας καταμέτρησης εβδομάδα τα νέα κρούσματα ήταν 272. Οπως διευκρινίζεται στην έκθεση, οι αριθμοί αυτοί δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο των ασθενών της νέας γρίπης, που εκτιμάται ότι είναι πολλοί περισσότεροι. Και αυτό διότι δεν γίνεται εργαστηριακός έλεγχος σε όλους τους ασθενείς -πολλοί εκ των οποίων δεν καταφεύγουν σε υπηρεσίες υγείας- παρά μόνο σε επιλεγμένα περιστατικά. Από το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων τα 442 αφορούν ταξιδιώτες, ενώ σε 636 περιπτώσεις δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί ο τρόπος μόλυνσης. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αττική (684), και ακολουθούν η Κρήτη (203 περιστατικά), τα Ιόνια νησιά (146), η Κεντρική Μακεδονία (115) και το Νότιο Αιγαίο (65), γεγονός που καταδεικνύει την έντονη δραστηριότητα της γρίπης στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η επίσκεψη του κρουαζιερόπλοιου «Navigator of the Seas», στο οποίο εντοπίστηκαν τρία άτομα-μέλη του πληρώματος με συμπτώματα γρίπης. Το κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο επιβαίνουν 3.658 τουρίστες και 1.227 ναυτικοί ως πλήρωμα, κατέπλευσε χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά μετέβη στο πλοίο και αφού ήλεγξε τους ασθενείς συναίνεσε για την αποβίβαση των επιβατών που ακολούθησαν κανονικά το εκδρομικό τους πρόγραμμα στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή