Πικρά χαμόγελα και κοντέινερ…

Πικρά χαμόγελα και κοντέινερ…

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αρτέμιδα και τη Μάκιστο, τα μεγαλύτερα θύματα της καταστροφής, η βοήθεια έφτασε άμεσα. Οι άστεγοι πολλοί, καθώς εκεί καταστράφηκαν και τα περισσότερα σπίτια. Το μέγεθος των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές αλλά και υλικά ήταν τόσο δυσανάλογο με το μέγεθος των δύο χωριών που προκάλεσε την έμπρακτη ευαισθητοποίηση ιδιωτών αλλά και δημόσιων φορέων, που πήραν την πρωτοβουλία ουσιαστικά να τα ξαναχτίσουν.

Στην Αρτέμιδα, τη δωρεά για το έργο της ανακατασκευής ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, στη δε Μάκιστο την χρηματοδότηση έκανε ο όμιλος Βαρδινογιάννη. Τα πρώην κατεστραμμένα χωριά είναι σχεδόν αποκατεστημένα, η όψη τους είναι σαφώς ανανεωμένη, τα χαμόγελα στους λίγους εναπομείναντες κατοίκους έχουν επανέλθει αλλά δεν λείπει και η γκρίνια.

Ορισμένοι είναι δικαιολογημένα δυσαρεστημένοι, καθώς δύο χρόνια τώρα ζουν σε κοντέινερ και κανείς δεν τους έχει απαντήσει πότε θα είναι έτοιμο το σπίτι τους. Τα περισσότερα έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν παραδοθεί. Η κατασκευαστική εταιρεία δηλώνει αναρμόδια και ρίχνει την ευθύνη στο κυπριακό Δημόσιο.

Η κυρία Μαγδαληνή ζει με τον σύζυγό της σ’ ένα από τα επτά κοντέινερ της Αρτέμιδας. «Εντάξει, μας έβαλαν και αιρ κοντίσιον, έχουμε και καλοριφέρ για τον χειμώνα», λέει εκείνη. Εκείνος δεν θέλει να μιλήσει ούτε να παραπονεθεί. Πιστεύει ότι έτσι χάνει την αξιοπρέπειά του… Στη Μάκιστο, η Μαρία επιμένει ηρωικά να ζει από το τυρί που η ίδια φτιάχνει. Μας οδηγεί στο υπό κατασκευήν σπίτι της, το οποίο δείχνει να έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Προς το παρόν έχει κι εκείνη συμβιβαστεί με τη λύση του κοντέινερ…

Καταγγελίες στη Ζαχάρω

Εντονη σύγκρουση στον Δήμο Ζαχάρως για τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής.

Η αντιπολίτευση έχει προβεί σε σειρά καταγγελιών και μηνύσεων σε βάρος του δημάρχου κ. Πανταζή Χρονόπουλου για διάφορες παραβάσεις. «Εχει στήσει αυθαίρετες κατασκευές γύρω από τη λίμνη Καϊάφα, ενώ χρησιμοποίησε χρήματα από τη δωρεά των Αυστραλών, για να φτιάξει δημαρχείο, τη στιγμή που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους», επισημαίνει στην «Κ» ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο κ. Γ. Μπούσμπουρας.

Ωστόσο, το κρίσιμο θέμα αφορά τον βιολογικό καθαρισμό και τη διοχέτευση λυμάτων στην περιοχή της λίμνης. Εν τούτοις, ο δήμαρχος Ζαχάρως με δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο (εφημερίδα «Πατρίς») υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης από τον Βιολογικό Καθαρισμό της Ζαχάρως».

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της «Κ» να επικοινωνήσει με τον κ. Χρονόπουλο, από την πλευρά του δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή