Τα δύο πρόσωπα της πληγωμένης Ηλείας

Τα δύο πρόσωπα της πληγωμένης Ηλείας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σήμα για την αναγέννηση το έδωσε η ίδια η Φύση. Η καμένη γη της Ηλείας άρχισε δειλά, αλλά σταθερά να πρασινίζει. Η αλληλεγγύη με τη μορφή σημαντικής υλικής βοήθειας πρόσφερε ανακούφιση στους πυρόπληκτους που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά για λίγο. Δύο χρόνια μετά βλέπουν τα νέα ανησυχητικά μηνύματα στην τοπική αγορά και στην άνοδο της ανεργίας. Κι ακόμη, η εγκατάλειψη μερικών χωριών μοιάζει με δρόμο χωρίς επιστροφή.

Δύο χρόνια μετά τη βιβλική καταστροφή που στοίχισε τη ζωή σε 65 ανθρώπους (42 στην Ηλεία) η συνολική εικόνα της περιοχής δεν είναι αποκαρδιωτική δεν είναι και αισιόδοξη. Κάπου ανάμεσα.

Τα άμεσης προτεραιότητας έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά) υλοποιήθηκαν από τους πρώτους μήνες. Ετσι, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για τον πρώτο δύσκολο χειμώνα του 2008. Η κοιτίδα του Ολυμπισμού, η Αρχαία Ολυμπία οχυρώθηκε μετά το πέρασμα της φωτιάς και ανέκαμψε γρήγορα. Ο καμένος Κρόνιος λόφος φυτεύτηκε, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο θωρακίστηκαν και ανέκτησαν τον ρυθμό τους, καθώς εκεί η χρηματοδότηση υπήρξε γενναία.

Η Αρτέμιδα και η Μάκιστος, που θρήνησαν τα περισσότερα θύματα, προσέλκυσαν αμέσως το ενδιαφέρον ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, οπότε η κατασκευή νέων κατοικιών ξεκίνησε σχεδόν άμεσα και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, άστεγες οικογένειες των δύο αυτών χωριών ζουν ακόμα σε κοντέινερ χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τον χρόνο παράδοσης των κατοικιών τους. «Μας είχαν τάξει ότι θα μπαίναμε στα σπίτια μας από τα περασμένα Χριστούγεννα αλλά ακόμα καθυστερούν», λέει ο δάσκαλος της Αρτέμιδας, κ. Χαράλαμπος Μπάμης.

Το ειδικό ταμείο αρωγής για τους πυρόπληκτους, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, προχώρησε τελικά στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν λυθεί το πρόβλημα της στέγης στα περισσότερα χωριά.

Ωστόσο, αυτό που κρατά καθημαγμένη την τοπική οικονομία είναι η εξαιρετικά αργή αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου που είχε ως αποτέλεσμα να αγγίξει το ναδίρ η ποιότητα και η ποσότητα του λαδιού, προϊόν από το οποίο ζούσαν οι αγρότες της Ηλείας. «Από 5,5 ευρώ που πωλούνταν το κιλό λάδι, η τιμή έχει φτάσει κάτω από ένα ευρώ», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γ. Αηδόνης.

Πολλοί είναι εκείνοι που διαμαρτύρονται διότι δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις για τις ελιές τους. Η ψυχολογία του κόσμου δείχνει ότι τα τραύματα αργούν να επουλωθούν. Η κατήφεια συνοδεύει αρκετές κουβέντες τους, αν και υπάρχουν και οι αισιόδοξοι. Βέβαια, οι πιο κυνικοί (ή ρεαλιστές υποστηρίζουν ότι η έκφραση ικανοποίησης ή δυσαρέσκειας του καθενός βρίσκεται σε συνάρτηση με την κομματική επιλογή του.

Οσο για την ανεργία, αυτή διαρκώς παίρνει την ανηφόρα. «Ημουν σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για αναδάσωση, εγώ και άλλα 70 άτομα. Τώρα, εδώ και έξι μήνες δεν έχουμε δουλειά και δεν έχω ιδέα πότε και πού θα καταφέρω να ξαναεργαστώ», λέει στην «Κ» η κ. Ολγα, μητέρα δύο παιδιών.

Δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά κι ενώ αύριο τελείται μνημόσυνο στην Αρτέμιδα για τα θύματα της φωτιάς, εξακολουθούν να παραμένουν αδιευκρίνιστα τα αίτια της τραγωδίας και οι όποιες ευθύνες δεν έχουν προς το παρόν αποδοθεί. Σε κανέναν. Εκτός, ίσως από τη γιαγιά στο Παλαιοχώρι, η οποία θεωρήθηκε εμπρηστής από αμέλεια και θα ξαναδικαστεί σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Οταν ξανακοιτάς από κοντά τους ανθρώπους στα πυρόπληκτα της Ηλείας, όταν μαθαίνεις τι άλλαξε από τότε, δεν ξέρεις αν πρέπει να χαρείς, να απογοητευτείς, να αναθαρρήσεις ή να θυμώσεις. Μάλλον, επιβεβαιώνεις αυτό που ήξερες ήδη από πριν. Οτι η Ελλάδα έχει ένα φωτεινό, αλλά κι ένα σκοτεινό πρόσωπο. Οτι οι μηχανισμοί, όταν θέλουν είναι αποτελεσματικοί, αλλά όταν δεν θέλουν ή δεν μπορούν χάνονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή