Τα έργα στην Αρχαία Ολυμπία απέδωσαν

Τα έργα στην Αρχαία Ολυμπία απέδωσαν

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις προτεραιότητες των αρχών ήταν η αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας. Κάτι η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Πεκίνου, κάτι η ιστορική σημασία της και το τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή έφεραν στο επίκεντρο των προσπαθειών την ταχεία ανάπλασή της.

Αποτέλεσμα, το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος έκλεισαν μόνο για δύο ημέρες τον Αύγουστο του 2007 και έπειτα άνοιξαν τις πύλες τους, για να υποδεχτούν ξένους και Ελληνες τουρίστες. Κατά το 2008 κόπηκαν περίπου 700.000 εισιτήρια για το μουσείο, ενώ φέτος καταγράφεται ανοδική πορεία. Ο Κρόνιος Λόφος σχεδόν ξαναπρασίνισε (φυτεύτηκαν 30.000 φυτά), ο αρχαιολογικός χώρος θωρακίστηκε από τον Αλφειό, η κοιλάδα του Κλαδέου ποταμού προστατεύτηκε με κορμοδέματα.

«Πρόκειται για μία σειρά έργων που υλοποιήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και το ΕΘΙΑΓΕ με χρήματα από δωρεά 3 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Λάτση, αλλά και με κρατική επιχορήγηση. Επιπλέον, πήραμε 2,65 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δηλαδή Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και με συμμετοχή 50% της Ελλάδας για αντιπλημμυρικά και αναπλάσεις», επισημαίνει στην «Κ» ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γ. Αηδόνης.

Κάτοικοι, τουριστικοί φορείς και καταστηματάρχες της Ολυμπίας εκφράζουν σε γενικές γραμμές ικανοποίηση από τα έργα που υλοποιήθηκαν στην περιοχή τους. Δυσανασχετούν, όμως, έντονα για την κατάσταση της οικονομίας. «Εχουμε σχεδόν 50% μείωση του τζίρου. Οι τουρίστες έρχονται για να θαυμάσουν τα Αρχαία, αλλά δεν αγοράζουν, όπως παλιά», λέει ιδιοκτήτρια καταστήματος.

Οσο για το μελλοντικό όραμα; «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την αθλητική υποδομή, αλλά και τον συνεδριακό τουρισμό. Ηδη, δρομολογούνται έργα προς αυτή την κατέυθυνση», καταλήγει ο δήμαρχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή