Τα καμένα θα γίνουν πάλι δάσος

Τα καμένα θα γίνουν πάλι δάσος

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καλά νέα ξεκινούν από τα δάση. Η γη της Ηλείας έδειξε ότι έχει τεράστιες δυνάμεις και αποθέματα για φυσική αναγέννηση. Στο άλλοτε μαύρο, σταχτί τοπίο, δύο χρόνια μετά είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς νέα φυσική βλάστηση. Χαμηλή μεν, ελπιδοφόρα δε.

«Πρώτα αφήνουμε τη Φύση να κάνει τη δουλειά της και την κάνει καλά λόγω κλιματοεδαφικών συνθηκών και έπειτα προχωρούμε στην αναδάσωση, η οποία αφορά μικρό ποσοστό της καμένης έκτασης. Βέβαια, αν μπορούσαμε να αφαιρέσουμε όλο το καμένο ξύλο, τότε η αναγέννηση των δασών θα γινόταν πολύ πιο γρήγορα», εξηγεί στην «Κ» ο δασάρχης Ολυμπίας κ. Βασίλης Γιακουμής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 80-90% των δασικών εκτάσεων θα αποκατασταθεί με φυσικό τρόπο σε χρονικό διάστημα ανάλογο με την ηλικία του δάσους. Αν δηλαδή το καμένο δάσος ήταν 50 ετών, θα χρειαστούν 50 χρόνια, για να αποκατασταθεί. Ενα σημαντικό τμήμα στην περιοχή Καϊάφα έχει καθαριστεί, ενώ εκεί έχουν φυτευτεί 6.000 κουκουναριές από ομάδες εθελοντών και σχολεία.

Οσο για την εύλογη απορία, αν στα καμένα έχουν καταγραφεί καταπατήσεις η απάντηση είναι μέχρι στιγμής αισιόδοξη. Εκτός από μεμονωμένα περιστατικά εκχερσώσεων, δεν έχουν σημειωθεί έντονα κρούσματα καταπάτησης.

Το μέλλον όμως της προστασίας του οξυγόνου και του φυσικού κάλλους που προσφέρουν τα δάση είναι αβέβαιο όσο η δασική υπηρεσία δεν επανιδρύεται, όσο εγκατελείπουν το δάσος οι παραδοσιακοί επαγγελματίες, οι οποίοι καθάριζαν τα μονοπάτια από καύσιμη ύλη και όσο οι αρμόδιοι αδιαφορούν ακόμα και για τους πιο απλούς κινδύνους. Οπως αυτόν, που αντικρίσαμε ανεβαίνοντας από Κρέστενα για Σμέρνα, έναν δρόμο που ξαφνικά γίνεται μισός, καθώς έχει καταληφθεί από χόρτα που φύτρωσαν εκεί και κανείς δεν φρόντισε να τα απομακρύνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή