Ελεγχος των καμένων εκτάσεων με αεροφωτογραφίες

Ελεγχος των καμένων εκτάσεων με αεροφωτογραφίες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή εποπτεία των καμένων δασικών εκτάσεων με τη λήψη αεροφωτογραφιών, οι οποίες θα αποστέλλονται κάθε μήνα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε να διαπιστώνεται άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή στο περιβάλλον, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια. Τη νέα ρύθμιση μελετά το υπουργείο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου του εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ο οποίος πλέον θα είναι ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός-αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου-και αναμένεται εντός της εβδομάδας να οριστεί από τον εισαγγελέα ΑΠ κ. Ιω. Τέντε. Η Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου σε συνεννόηση με το Αστεροσκοπείο, θα λαμβάνει αεροφωτογραφίες όλων των εκτάσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά, αλλά και κάθε δασικής έκτασης, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν καταπατήσεις ή η ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων. Παράλληλα, για να αντιμετωπιστεί η δράση κυκλωμάτων που λυμαίνονται εκτάσεις του δημοσίου θα ζητηθεί η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των δικηγορικών συλλόγων και των Ενώσεων Συμβολαιογράφων και Υποθηκοφυλάκων. Στην κατεύθυνση αυτή θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του εισαγγελέα Περιβάλλοντος και των προεδρείων των συλλόγων. Με άλλη διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα επιβάλλει την κοινοποίηση στο ελληνικό δημόσιο, όλων των αγωγών όσων διεκδικούν δασικές εκτάσεις ή επικαλούνται χρησικτησία. Επίσης, θα παρασχεθεί στον νέο εισαγγελέα Περιβάλλοντος τεχνικό προσωπικό από τη ΘΕΜΙΣ (κατασκευαστική εταιρεία), για τη διευκόλυνση των δικαστικών αρχών σε τεχνικά ζητήματα, όπως μέτρηση εκτάσεων κ.ά.

Την αναβάθμιση του ρόλου του εισαγγελέα περιβάλλοντος, τα καθήκοντα του οποίου ασκεί σήμερα ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προστατεύσει τις καμένες περιοχές» και να αντιμετωπίσει με σκληρότητα τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή