Επεισόδια σε κέντρο υποδοχής

Επεισόδια σε κέντρο υποδοχής

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προβληματικό σύστημα παροχής ασύλου στην Ελλάδα έρχεται ξανά στην επιφάνεια με τα σοβαρά επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής Αλλοδαπών στην Παγανή Μυτιλήνης. Αν και οι συνθήκες στο κέντρο έχουν επανειλημμένα χαρακτηριστεί «απαράδεκτες» και «προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αντιθέτως έχουν επιδεινωθεί μετά την απόφαση να μην αφήνονται ελεύθεροι αλλοδαποί στους οποίους έχουν δοθεί σημειώματα διοικητικής απέλασης. Αποτέλεσμα είναι να κρατούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο κέντρο ανεβάζοντας επικίνδυνα τον αριθμό των κρατουμένων. Σε ένα χώρο που έχει σχεδιαστεί για 300 το πολύ άτομα, ήταν στοιβαγμένα 850 άτομα.

Το περασμένο Σάββατο, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εξειδικευμένου προσωπικού στο κέντρο είχε ως αποτέλεσμα η κρίση επιληψίας αλλοδαπού να προκαλέσει πανικό. Οι αστυνομικοί άνοιξαν τις πόρτες του υπερπλήρη θαλάμου ενηλίκων και οι άνδρες -που δεν είχαν προαυλισθεί για ημέρες- εισέβαλαν στην αυλή.

Το ξέσπασμα των κρατουμένων κινητοποίησε μέλη της οργάνωσης «No Border», που πραγματοποιούν συνάντηση στο νησί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση στην περιοχή μεταξύ αρχών και ακτιβιστών. Οι εκπρόσωποι της Υπάτης Αρμοστείας που κατέφθασαν στον χώρο διαπίστωσαν ότι μεταξύ των κρατουμένων βρίσκονταν τρία μωρά ημερών με τις λεχώνες μητέρες τους, γυναίκα από την υποσαχάρια Αφρική με ενδείξεις καρκίνου, και ακόμα 50 βρέφη με ασθένειες που συνδέονται με τον συνωστισμό και τις ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης, όπως και ηλικιωμένοι.

Σε συνεργασία της Υπάτης Αρμοστείας με τον νομάρχη Λέσβου κ. Παύλο Βογιατζή μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ στο νησί 109 μέλη οικογενειών, 120 ασυνόδευτοι ανήλικοι και ενήλικοι που έπρεπε να είχαν αφεθεί από τις αρχές Αυγούστου. Συνολικά 570 άτομα που θα οδεύσουν προς Αθήνα. Οι 120 ανήλικοι θα μεταφερθούν στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Οι υπόλοιποι 450 θα αφεθούν στην τύχη τους… Τίποτα, όμως, δεν εξασφαλίζει και την τύχη των ανηλίκων, καθώς μεταφέρονται με μικρή συνοδεία άπειρων υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ στα πλοία καραδοκούν Ελληνες και αλλοδαποί διακινητές. Κοινωνική λειτουργός θυμάται Ελληνα διακινητή που μοίραζε ρούχα στα παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά πέφτουν στην καλοστημένη «παγίδα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή