Νέες επιτροπές στη «μάχη» κατά της γρίπης

Νέες επιτροπές στη «μάχη» κατά της γρίπης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτροπές διά πάσαν νόσον… Τη σύσταση τριών νέων οργάνων στο πλαίσιο της εθνικής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας. Πρόκειται για την Ανώτατη Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας για τη γρίπη, την Ειδική Επιτροπή Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης και την Ειδική Επιτροπή Κλινικής Επιτήρησης. Οι νέες επιτροπές, η σύνθεση των οποίων θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, θα συνεπικουρούν -όπως είπε- το έργο του Εθνικού Συμβουλίου.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα μας είναι 1.839. Από αυτά, «βαριά περιστατικά» χαρακτηρίστηκαν 9 περιπτώσεις ασθενών, από τους οποίους οι 4 νοσηλεύονται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση. Οι υπόλοιποι είτε νοσηλεύονται σε φάση αποθεραπείας είτε έχουν ιαθεί πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί ότι με πνευμονία από τον ιό Η1Ν1 έχουν νοσήσει συνολικά 43 άτομα, από τα οποία τα 37 έχουν ιαθεί πλήρως. Από τις στατιστικές εκτιμήσεις του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας προκύπτει ότι μόνο το 1% από τα επιβεβαιωθέντα κρούσματα της γρίπης εισάγεται για νοσηλεία, ενώ το 95% έχει ιαθεί πλήρως.

Χθες πάντως ανακοινώθηκε και νέο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης. Πρόκειται για 16χρονη Ελληνίδα με ιστορικό κακοήθειας, η οποία όταν νόσησε από τον νέο ιό εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια και νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση.

«Η υπόθεση της γρίπης μοιάζει με «κινούμενη άμμο»», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Την ίδια ώρα εξακολουθεί να υφίσταται σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς. Σύγχυση για τις ευπαθείς ομάδες, σύγχυση και για τα εμβόλια, σύγχυση και αβεβαιότητα για την επιδημιολογική εξέταση αυτού του φαινομένου», πρόσθεσε. Εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου στη χώρα μας. «Η περίοδος υψηλής έντασης στη διάδοση της νόσου αναμένεται να κρατήσει λιγότερο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, διότι στην Ελλάδα ο χειμώνας έρχεται αργότερα και φεύγει νωρίτερα», όπως είπε.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι όλες οι νομαρχίες βρίσκονται στο στάδιο της κατάρτισης επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι το ΙΚΑ θα συνδράμει με 158 εμβολιαστικά κέντρα και 100 πρωτοβάθμια Ιατρεία Γρίπης, ενώ συνεχίζεται η ένταξη των ιατρικών συλλόγων της χώρας στο πρωτοβάθμιο δίκτυο γρίπης.

Το εμβόλιο

Σε ό, τι αφορά το εμβόλιο, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η παραλαβή των πρώτων δόσεων του εμβολίου θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου. Η έγκριση πάντως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Οκτωβρίου.

Από την άλλη, χθες εστάλησαν σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες (από τα νηπιαγωγεία έως και τα ΑΕΙ) οι οδηγίες για τήρηση των κανόνων υγιεινής ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Οι εκπαιδευτικές μονάδες θα πρέπει να εφοδιαστούν μέσα προστασίας, ενώ οι μαθητές θα παρακολουθήσουν και μαθήματα κατά της γρίπης. Η ίδια ενημέρωση θα γίνει, επίσης, και στους γονείς μέσω φυλλαδίων. Εύλογα, κρίσιμος θα είναι ο ρόλος των διδασκόντων, οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεργασία με τους γονείς, αλλά και να φροντίζουν να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή