Εκ νέου «πάγωμα» στην αδειοδότηση

Εκ νέου «πάγωμα» στην αδειοδότηση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εμπόδια στη διαδικασία αδειοδότησης των κολεγίων. Καθώς οι πανεπιστημιακοί και οι διδάσκοντες των ΤΕΙ εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις, οι εξελίξεις στην πολιτική σκακιέρα αποτελούν το βασικό κριτήριο των αποφάσεων της ηγεσίας του υπ. Παιδείας. Ετσι, δεν αποκλείεται η αδειοδότηση να «παγώσει» για μία ακόμη φορά, καθώς για να προχωρήσουν οι έλεγχοι για τη χορήγηση των αδειών λειτουργίας στα κολέγια, το ΥΠΕΠΘ πρέπει να καλύψει τις θέσεις, που έμειναν κενές στην Επιτροπή Ελέγχου Κολεγίων μετά τις παραιτήσεις των εκπροσώπων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Ηδη, χθες η γεν. γραμματέας του ΥΠΕΠΘ κ. Νίκη Γκοτσοπούλου, ανέφερε στην «Κ» ότι η διαδικασία θα πάρει παράταση, αλλά πρόσθεσε ότι προ 15 ημερών το ΥΠΕΠΘ ζήτησε από τα ΑΕΙ να ορίσουν εκπροσώπους. «Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ορισμός των εκπροσώπων των ΑΕΙ από το ΥΠΕΠΘ, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να παραπέμψουμε το θέμα στις καλένδες». Σε κάτι τέτοιο οδηγεί, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΠΘ, η στάση των πανεπιστημιακών, οι οποίοι ζητούν να έχουν βασικό λόγο στην αξιολόγηση των κολεγίων και δεν θα ορίσουν εκπρόσωπο στην Επιτροπή.

Ειδικότερα, πηγές του ΥΠΕΠΘ ανέφεραν στην «Κ» ότι έως τώρα έχουν προχωρήσει οι έλεγχοι για άδειες λειτουργίας στα 18 από τα 33 κολέγια που έχουν πάρει άδεια ίδρυσης. Βέβαια, η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαρτάται από τη νόμιμη σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου των Κολεγίων. Στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Σπύρο Ταλιαδούρο, οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ ζήτησαν η πανεπιστημιακή κοινότητα να έχει λόγο στην αξιολόγηση των κολεγίων (π.χ. για τα προγράμματα σπουδών και το επίπεδο των διδασκόντων). Εως την επόμενη σύνοδό τους στις 24/25 Οκτωβρίου θα έχουν προτείνει και τον εκπρόσωπό τους στην Επιτροπή Ελέγχου Κολεγίων. Ετσι, από τη στιγμή που οι πανεπιστημιακοί και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ δεν προτίθενται να ορίσουν άμεσα εκπρόσωπό τους, ή η διαδικασία θα «παγώσει» για το 2010 (τα μαθήματα στα κολέγια αρχίζουν στα μέσα Οκτωβρίου), ή ο υπ. Παιδείας θα ορίσει ο ίδιος τους εκπροσώπους των ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Επιτροπή. Θα το κάνει; Και εάν το επιχειρήσει, θα υπάρξει ενδιαφέρον;

Ηδη, χθες υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διακύβευμα τη νομιμοποίηση των κολεγίων. Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ και Σύνοδος των Προέδρων ΤΕΙ, προανήγγειλαν πολύμορφες κινητοποιήσεις (προσφυγή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ένδικα μέσα, καταγγελία ευρωπαϊκών ΑΕΙ που συνεργάζονται με τα ελληνικά κολέγια κ.ά.). «Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με χιλιάδες σπουδαστές και πτυχιούχους μέχρι την τελική δικαίωση», τονίζει η τριμελής γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ στη χθεσινή της ανακοίνωση. «Χρειάστηκαν είκοσι ολόκληρα χρόνια για τη θεσμική αναβάθμιση των ΤΕΙ, ενώ απαιτήθηκαν ελάχιστες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπ. Εμπορίου και αντίστοιχα νομικά παραθυράκια του ΥΠΕΠΘ ώστε να γίνουν τα κολέγια ισότιμοι διεκδικητές στην πίτα της ανώτατης εκπαίδευσης. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ τις χιλιάδες πτυχιούχων ΤΕΙ που θα κατακλύσουν τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων;», λέει η γραμματεία των προέδρων ΤΕΙ δίνοντας το στίγμα των προθέσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή