ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Αναμένονται εξελίξεις στην Τουρκία για μειονότητες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξελίξεις όσον αφορά τις εκκρεμείς υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι των μειονοτήτων της, άφησε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Ταγίπ Ερντογάν. «Τις επόμενες μέρες μπορεί να γίνουν κάποια βήματα σχετικά με τα θέματα των μειονοτήτων», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα «είχε στο νησί της Πριγκήπου, επαφές με εκπροσώπους των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων». Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ερντογάν είχε συναντήσει στην Πρίγκηπο εκπροσώπους μειονοτήτων. Επίσης επισκέφθηκε το κτίριο του ελληνικού ορφανοτροφείου, στο οποίο τον είχε υποδεχθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο ζήτησε από τους Ελληνοκύπριους «να μην αποτρέψουν ξανά τη λύση» και «να μην κάνουν εργαλείο τους την Ε.Ε.».

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ανταλλαγή πληροφοριών

Με τις θετικές ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κυρώθηκε η σύμβαση Ελλάδος – ΗΠΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τρομοκρατικές πράξεις και της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος. Το ΠΑΣΟΚ είχε επιφυλαχθεί στην επιτροπή, σημειώνοντας ότι υπάρχει ζήτημα παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων, ενώ ο εισηγητής του κ. Ι. Βλατής είπε ότι το κόμμα του ενδεχομένως να επαναδιαπραγματευθεί τη σύμβαση. Κατά της σύμβασης ψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας είπε ότι η σύμβαση είναι απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. και ότι συνιστούν μυθεύματα τα περί παραβίασης δικαιωμάτων. Χαρακτήρισε «μεσοβέζικα» τα περί ψήφου και επαναδιαπραγμάτευσης, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να πει ευθέως αν θα επαναδιαπραγματευθεί.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Μείωση της ατέλειας

Περαιτέρω μείωση της ατέλειας σταθερής τηλεφωνίας των βουλευτών και ευρωβουλευτών επετεύχθη ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ Βουλής και ΟΤΕ. Οπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, η νέα μείωση ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ετησίως, ανά βουλευτή ή ευρωβουλευτή, δηλαδή σε 322.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Ο κ. Σιούφας γνωστοποίησε επίσης ότι εφεξής τα υποκαταστήματα της OLYMPIC AIR και των ΕΛΤΑ στη Βουλή θα καταβάλλουν ενοίκιο 4.000 ευρώ μηνιαίως (παρόμοια υποχρέωση έχει από πέρσι το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλή), ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της AEGEAN για την έναρξη λειτουργίας και δικού της υποκαταστήματος στη Βουλή.

ΘΥΜΑ ΕΜΠΟΡΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Εξιχνίαση υπόθεσης απαγωγής

Στην εξιχνίαση υπόθεσης απαγωγής επιχειρηματία προχώρησε χθες το τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής. Το θύμα είναι 41χρονος έμπορος αυτοκινήτων με έδρα την Αργυρούπολη. Απήχθη πριν από περίπου ένα μήνα, από το σπίτι του στη Λιβαδειά και κρατήθηκε σε διαμέρισμα στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου. Οι απαγωγείς -συνελήφθησαν δύο 30χρονοι- απαίτησαν από την οικογένεια του επιχειρηματία 80.000 ευρώ για να τον απελευθερώσουν. Δρούσαν για λογαριασμό τριών ατόμων στους οποίους φέρεται να όφειλε χρήματα. «Πρόκειται για υπόθεση εκβιασμού, που έχει τα χαρακτηριστικά απαγωγής» σχολίασε πηγή από την ΕΛ.ΑΣ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009 – 2010

Προσλήψεις εκπαιδευτικών

Το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε χθες πρόσληψη 2.925 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2009 – 2010. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προσλαμβάνονται 1.492 δάσκαλοι (κλάδος ΠΕ70) και 624 νηπιαγωγοί (ΠΕ6). Στη δευτεροβάθμια 809 εκπαιδευτικοί από τους κλάδους ΠΕ01 (θεολόγοι), ΠΕ02 (φιλόλογοι), ΠΕ03 (μαθηματικοί), και ΠΕ04 (φυσικοί, χημικοί, γεωλόγοι κ.ά). Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από σήμερα έως και την Παρασκευή (4/9). O πίνακας με τα ονόματα των προσληφθέντων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπ. Παιδείας www.ypepth.gr (Ενότητα: Νέα).

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Από Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μέχρι Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009 οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στις Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου 2009 για την πιστοποίηση της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή