Αλώβητο «βγήκε» το κέντρο δεδομένων

Αλώβητο «βγήκε» το κέντρο δεδομένων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλώβητος έμεινε ο «εγκέφαλος» των χρηματιστηριακών συναλλαγών (Data Center) από τη χθεσινή ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές στο πενταώροφο κτίριο της ΕΧΑΕ (Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.) στη Λεωφόρο Αθηνών.

Το γεγονός ότι δεν υπέστη βλάβη το κέντρο δεδομένων των συναλλαγών επέτρεψε στην ΕΧΑΕ να πραγματοποιήσει κανονικά τις συναλλαγές στις αγορές μετοχών και παραγώγων.

Σύμφωνα με στελέχη της διεύθυνσης τεχνολογικών συστημάτων και υπηρεσιών της ΕΧΑΕ, το data center δεν υπέστη καμιά βλάβη, διότι βρίσκεται στα υπόγεια του κτιρίου (τέσσερις όροφοι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους), απλώνεται σε μία έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων και είναι θωρακισμένο από μπετόν πάχους μισού μέτρου. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί να υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κέντρα ελέγχου, ώστε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ήταν η χθεσινή βομβιστική ενέργεια, ή σε περιπτώσεις σεισμού να λειτουργήσει το ένα κέντρο ελέγχου. Επιπλέον, η ηλεκτρική υποστήριξη που έχει το σύστημα της ΕΧΑΕ έχει τη δύναμη μίας μονάδας που ηλεκτροδοτεί μια πόλη 25.000 κατοίκων.

Χθες πάντως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία και των δύο κέντρων ελέγχου και γι’ αυτό η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σύγχρονες προδιαγραφές

Οι προδιαγραφές του κέντρου ελέγχου είναι από τις πιο σύγχρονες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το συνολικό κόστος έφθασε τα 5 εκατ. ευρώ και μάλιστα το κέντρο ελέγχου και δεδομένων της ΕΧΑΕ χρησιμοποιεί εδώ στην Ελλάδα και το πρακτορείο Bloomberg για τις πληροφοριακές του ανάγκες.

Ωστόσο, το υπόλοιπο κτίριο και ειδικότερα οι πέντε όροφοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές η καταγραφή των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ηδη από χθες το πρωί συνεργεία της κατασκευάστριας εταιρείας (Μπ. Βωβός) ήλεγξαν τη στατικότητα του κτιρίου και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Χθες ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων δεν εργάσθηκε λόγω των ζημιών και για να διευκολυνθεί το έργο των συνεργείων καθαριότητας. Το Χρηματιστήριο εγκαταστάθηκε στο κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών το καλοκαίρι του 2007, πραγματοποιώντας συνολικά μία επένδυση ύψους 7 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή