Βομβιστική επίθεση στο Χ.Α.

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» βρίσκεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, πίσω από τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επί της λεωφόρου Αθηνών 108. Παρότι, επισήμως, τα εγκληματολογικά εργαστήρια δεν είχαν διευκρινίσει το είδος της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε, η μεθοδολογία των δραστών και η επιλογή στόχου με έντονο πολιτικό και οικονομικό συμβολισμό, όπως το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αξιών, παραπέμπουν ευθέως στη συγκεκριμένη οργάνωση.

Η σχεδόν ταυτόχρονη έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, πίσω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Πρόκειται για την ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, μέσα Ιουλίου, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη και κατατασσόταν από τις διωκτικές αρχές μεταξύ των οργανώσεων της λεγόμενης «χαμηλής» τρομοκρατίας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. απέφυγαν να συνδέσουν, ευθέως τουλάχιστον, τις δύο βομβιστικές επιθέσεις. Αφησαν ωστόσο να εννοηθεί ότι μεταξύ των μελών των δύο οργανώσεων είναι πιθανό να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, επαναφέροντας ουσιαστικά για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο την περίφημη αρχή των «συγκοινωνούντων δοχείων».

Ιδιο μείγμα

Σύμφωνα με πληροφορία, που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε από το αρχηγείο της Αστυνομίας, στην επίθεση εναντίον του Χρηματιστηρίου οι δράστες χρησιμοποίησαν μείγμα αμμωνιοδυναμίτιδας και της εκρηκτικής ύλης AMFO, όπως και στην αποτυχημένη απόπειρα κατά του κτιρίου της τράπεζας Citibank στη Ν. Κηφισιά, τον περασμένο Φεβρουάριο. Το στοιχείο αυτό, εάν πράγματι ισχύει, ερμηνεύει τη βεβαιότητα με την οποία, από νωρίς χθες το πρωί, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής απέδωσαν το τρομοκρατικό χτύπημα στον «Επαναστατικό Αγώνα».

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και το γεγονός ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κλεμμένο Ι.Χ., όπως δηλαδή συνέβη στην περίπτωση της απόπειρας ανατίναξης των κεντρικών γραφείων της τράπεζας Citibank, την ευθύνη της οποίας υπενθυμίζεται ότι είχαν αναλάβει με προκήρυξή τους τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα».

Μιλώντας στην «Κ» καλά πληροφορημένη πηγή σχολίασε ότι «οι τρομοκράτες πέτυχαν να πυροδοτήσουν το μείγμα και να προκαλέσουν έκρηξη, αναμειγνύοντας ικανή ποσότητα αμμωνιοδυναμίτιδας (σ.σ. αντίθετα με ό,τι συνέβη στη Citibank) με νιτρική αμμωνία. Η αμμωνιοδυναμίτιδα έχει μεγαλύτερη ταχύτητα ανάφλεξης και προκαλεί την πυροδότηση του ΑΜFΟ».

Κρίνοντας από τα τελευταία δεδομένα, πιθανό θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο το ίδιο εκρηκτικό μείγμα να χρησιμοποιήθηκε και στην επίθεση εναντίον της τράπεζας Eurobank στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, τον περασμένο Μάιο. Και το εν λόγω χτύπημα, παρότι δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, αποδίδεται με βεβαιότητα από τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στον «Επαναστατικό Αγώνα». Αντίθετα, περισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίζονται για τις δύο άλλες «ορφανές» (όπως συνηθίζεται να λέγεται) τρομοκρατικές επιθέσεις, εναντίον κτιρίου που στεγάζει υποκαταστήματα τραπεζών και γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών στην Καλλιθέα τον Απρίλιο και του υποκαταστήματος των McDonalds στην Πανόρμου, αρχές Ιουλίου.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 5.37 π.μ. και ενώ είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Για την ενεργοποίηση της βόμβας θεωρείται βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκε ωρολογιακός μηχανισμός. Από το ωστικό κύμα προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές καταστροφές στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, όπου βρισκόταν το παγιδευμένο με εκρηκτικά βαν. Η Αντιτρομοκρατική αξιολογεί τη μαρτυρία υπαλλήλου ασφαλείας του Χρηματιστηρίου, ο οποίος κατέθεσε ότι 50 λεπτά πριν από την έκρηξη είδε άτομο που φορούσε κράνος να σταθμεύει το Ι.Χ. – «βόμβα» στην οδό Χρηματιστηρίου και στη συνέχεια να αποχωρεί με μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε συνεργός του. Γίνεται προσπάθεια να συλλεγούν στοιχεία και από τα πολλά κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης που λειτουργούν στην περιοχή.

Το παγιδευμένο με εκρηκτικά βαν διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί στις 31 Αυγούστου από την περιοχή του Ζωγράφου και έφερε κανονικές και όχι πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Το εύρημα δεν είναι χωρίς σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι το παγιδευμένο Mazda που χρησιμοποιήθηκε για την απόπειρα στην Κηφισιά είχε κλαπεί από τη «γειτονική» Καισαριανή.

Περιορισμένα ευρήματα

Από την έκρηξη του μηχανισμού και τη φωτιά που ακολούθησε και αποδίδεται από την αστυνομία στην ανάφλεξη των καυσίμων, το παγιδευμένο Ι.Χ. καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, με συνέπεια τα ευρήματα από τον τόπο της έκρηξης να είναι περιορισμένα. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι το όχημα ήταν σταθμευμένο σε σημείο ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς το κτίριο μεγιστοποιώντας την έκταση των καταστροφών. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά υπάλληλος παρακείμενης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, ενώ εκτεταμένες υλικές ζημιές υπέστησαν κτίρια και αυτοκίνητα σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή