Χέρι – χέρι φτώχεια και αναλφαβητισμός

Χέρι – χέρι φτώχεια και αναλφαβητισμός

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άμεση συνάρτηση βρίσκεται η φτώχεια με το επίπεδο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Μάλιστα ο ρόλος της εκπαίδευσης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για τη μείωση της φτώχειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 71,2% των φτωχών είναι αναλφάβητοι, έχουν ολοκληρώσει μερικές τάξεις του δημοτικού, το δημοτικό ή το γυμνάσιο. Αναλφάβητοι, με γνώσεις δημοτικού ή γυμνασίου είναι το 44,8% όσων δεν κινδυνεύουν από φτώχεια, σύμφωνα με την Ερευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών που διενήργησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε δείγμα 5.568 νοικοκυριών.

Οι Ελληνες με εκπαίδευση άνω της υποχρεωτικής (απόφοιτοι λυκείου έως κάτοχοι διδακτορικού τίτλου) στην πλειονότητά τους (55,1%) ζουν άνετα. Ωστόσο ένα 28,7% με τις ίδιες γνώσεις αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των μελών μιας οικογένειας τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να απειληθούν από φτώχεια. Ειδικότερα, το 43,6% όσων δεν έχουν φοιτήσει ποτέ σε σχολείο (θεωρούνται αναλφάβητοι) ή δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό απειλούνται από τη φτώχεια. Αντίθετα, μόλις το 5,7% όσων έχουν ολοκληρώσει την ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης (ΤΕΙ, ΑΕΙ, μεταπτυχιακό) αντιμετωπίζουν τέτοιο κίνδυνο. Οσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο των γενεών αξίζει να σημειωθεί ότι στον φτωχό πληθυσμό παρατηρείται μεγαλύτερη στασιμότητα, δηλαδή το 24,1% των παιδιών ακολουθούν το επίπεδο εκπαίδευσης του πατέρα τους και το 19,2% της μητέρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κάθε επόμενη γενιά συνήθως ξεπερνά το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων. Το 74,3% διαθέτει καλύτερη μόρφωση από αυτήν του πατέρα και το 81,3% από το εκπαιδευτικό επίπεδο της μητέρας.

Προσδόκιμο επιβίωσης

Τα όρια επιβίωσης έχουν αυξηθεί τόσο για τους Ελληνες όσο και για τις Ελληνίδες τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ. Ειδικότερα, ο δείκτης προσδόκιμου ζωής χωρίς περιορισμούς στη συνήθη δραστηριότητα για άτομα ηλικίας 65 ετών εκτιμάται σε επιπλέον 10,2 έτη για τις γυναίκες και επιπλέον 10,1 έτη για τους άντρες. Ο ίδιος δείκτης αλλά με μέτριο περιορισμό στις δραστηριότητες ανέρχεται σε 5,5 επιπλέον χρόνια για τις γυναίκες και σε 4,4 χρόνια για τους άντρες, ενώ το προσδόκιμο ζωής με σοβαρό, όμως, περιορισμό εκτιμάται σε 3,7 επιπλέον έτη για τις γυναίκες και 3 για τους άντρες. Τέλος, το προσδόκιμο επιβίωσης με πολύ καλή υγεία για άτομα ηλικίας 65 ετών ανέρχεται σε επιπλέον 5,7 έτη για τις γυναίκες και 6,9 για τους άντρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή