«Να ενσωματωθεί άμεσα η οδηγία για τα κολέγια»

«Να ενσωματωθεί άμεσα η οδηγία για τα κολέγια»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία ακόμη σελίδα στο χρονολόγιο των παλινωδιών της ελληνικής πολιτείας στο θέμα των κολεγίων αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τους το νέο «πάγωμα» της αδειοδότησής τους. «Οι εκλογές θα πάνε πίσω τη διαδικασία, καθώς η κυβέρνηση φοβάται τις αντιδράσεις των πανεπιστημίων εάν αδειοδοτήσει τα κολέγια» παραδέχθηκε χθες, μιλώντας στην «Κ»  ιδιοκτήτης κολεγίου. Ομως, οι ιδιοκτήτες κρίνουν ότι βασικό βήμα είναι η χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους κολεγίων, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία 36/05, και όχι η αδειοδότηση των κολεγίων. «Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η ενσωμάτωση της οδηγίας και η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων μας. Το θέμα εκκρεμεί επί μία 20ετία και δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αναβολές. Ως προς τη ρύθμιση του χώρου της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτή έχει δρομολογηθεί», ανέφερε χθες στην «Κ» ο γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων κ. Γιάννης Βερβερίδης. Ειδικότερα, στέλεχος του υπουργείου ανέφερε χθες στην «Κ» ότι οι επιθεωρήσεις από τις υποεπιτροπές του ΥΠΕΠΘ, που εξετάζουν εάν τα κολέγια πληρούν τους κτιριολογικούς όρους του νόμου περί κολεγίων, συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν την επόμενη Δευτέρα. Εκτιμάται ότι έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν γίνει οι τυχόν υποδείξεις προς τα κολέγια. Κατόπιν πρέπει να αποφασίσει η Επιτροπή Ελέγχου των Κολεγίων για το ποια κολέγια θα λάβουν άδεια λειτουργίας. Τότε θα εξεταστεί το πρόβλημα που ανέκυψε μετά την παραίτηση των εκπροσώπων πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην Επιτροπή Ελέγχου των Κολεγίων. Η Σύνοδος Πρυτάνεων προτίθεται να ορίσει εκπρόσωπο κατά τη συνεδρίαση της στις 23-24/11, ενώ η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ δεν θα ορίσει εκπρόσωπο.

Την ίδια στιγμή, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) ζητεί να μη νομιμοποιηθούν τα κολέγια. Επίσης, θεωρεί ότι στην ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να υπάρχει μόνον μία βαθμίδα μηχανικών, με 5ετείς σπουδές. Ετσι, προτείνει οι σχολές ΤΕΙ να ενσωματωθούν στις αντίστοιχες πολυτεχνικές και οι σημερινοί σπουδαστές αλλά και οι απόφοιτοι ΤΕΙ να ισοτιμηθούν με τους διπλωματούχους μηχανικούς, αφού παρακολουθήσουν κύκλο επιπλέον μαθημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή