Από το ίδιο τηλέφωνο οι δύο προειδοποιήσεις

Από το ίδιο τηλέφωνο οι δύο προειδοποιήσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από καρτοτηλέφωνο στο κέντρο της Αθήνας έγιναν, ξημερώματα Τετάρτης, τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

Το συγκεκριμένο εύρημα μοιάζει να ενισχύει την άποψη που διατυπώνουν πηγές με γνώση του φαινομένου της εγχώριας τρομοκρατίας, ότι μεταξύ των διαφόρων οργανώσεων υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ή ένα κοινό καθοδηγητικό κέντρο.

Οι αρμόδιοι πάντως αστυνομικοί αποφεύγουν, επισήμως τουλάχιστον, να συνδέσουν τις δύο βομβιστικές επιθέσεις. Της έκρηξης στο Χρηματιστήριο προηγήθηκε στις 5 π.μ. τηλεφώνημα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ενώ δύο διαδοχικά τηλεφωνήματα στο κέντρο της Αμεσης Δράσης στην Αθήνα και τον τηλεοπτικό σταθμό Alter έγιναν στις 4.15 π.μ.

Παρότι παραμένει σε εκκρεμότητα η χημική επεξεργασία των υπολειμμάτων του μηχανισμού στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, πιθανολογείται ότι στη βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών χρησιμοποιήθηκε νιτρική αμμωνία εμποτισμένη με πετρέλαιο (AMFO) σε συνδυασμό με αμμωνιοδυναμίτιδα. Ο ίδιος συνδυασμός υλικών είχε χρησιμοποιηθεί χωρίς επιτυχία στην απόπειρα βομβιστικής επίθεσης εναντίον των γραφείων της Citibank στην Κηφισιά, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει με προκήρυξή της η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Οπως είχε προκύψει τότε, οι δράστες είχαν παρασκευάσει μόνοι τους το εκρηκτικό μείγμα AMFO, δεν είχαν όμως καταφέρει να πυροδοτήσουν τον μηχανισμό εξαιτίας λανθασμένης χρήσης της αμμωνιοδυναμίτιδας. Θεωρείται πιθανό και σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιήθηκε οικιακής χρήσης πετρελαιοδυναμίτιδα (έχει ως πρώτη ύλη κοινό λίπασμα), δίχως ωστόσο οι δράστες να επαναλάβουν τα λάθη που πραγματοποίησαν κατά την πρώτη τους απόπειρα στη Νέα Κηφισιά τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πάντως εμφανίζονται οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της έκρηξης δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα αξιοποιήσιμα ευρήματα από το σημείο της επίθεσης. Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσε χθες την «Κ» αστυνομική πηγή «δεν μπορούμε καν να υποστηρίξουμε με ασφάλεια ότι πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό αφού δεν βρέθηκαν υπολείμματα που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο».

Ερωτήματα γεννά η διαπίστωση ότι τα δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά Ι.Χ εκλάπησαν, λίγες ημέρες πριν χρησιμοποιηθούν, από περιοχές περιμετρικά της Πανεπιστημιούπολης.

Προτίμηση

Το Mazda που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον της Citibank είχε κλαπεί (τέλη Ιανουαρίου) από δρόμο της Καισαριανής, κοντά στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης, ενώ από του Ζωγράφου εκλάπη (31 Αυγούστου) και το λευκό Τoyota που ανατινάχθηκε έξω από το Χ.Α. Οι αστυνομικοί δεν αποδίδουν σε σύμπτωση την προτίμηση που δείχνουν οι δράστες στη συγκεκριμένη περιοχή και ερευνούν το ενδεχόμενο τα κλεμμένα οχήματα να εγκαταλείπονται στην αχανή έκταση του Πανεπιστημίου έως ότου χρησιμοποιηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή