Προτροπή Ρακιντζή για επαγρύπνηση πολιτών

Προτροπή Ρακιντζή για επαγρύπνηση πολιτών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επαγρύπνηση των πολιτών για τυχόν καταπατήσεις καμένων εκτάσεων ζητεί μέσω της «Κ» και του ΣΚΑΪ, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, καθώς η προεκλογική περίοδος «χαλαρώνει» τους ελέγχους και «προσφέρεται» για κάθε είδους αυθαιρεσίες στον περιβάλλον.

«Στην προεκλογική περίοδο υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν καταπατήσεις, να μεγαλώσουν οικόπεδα, να ξεφυτρώσουν αυθαίρετες κατασκευές», τονίζει ο κ. Ρακιντζής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο γενικός επιθεωρητής ζήτησε από τους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις καταπάτησης εκτάσεων του Δημοσίου, έως ότου ολοκληρωθεί και η διαδικασία αεροφωτογράφισης των καμένων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και μέχρι να συνταχθούν δασικοί χάρτες για να προσδιοριστούν τα δάση. «Αν αυτό δεν γίνει, σημείωσε, θα σημειώνονται εμπρησμοί από πρόθεση».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Ρακιντζής θα αποστείλει έγγραφο στις αστυνομικές αρχές, εφιστώντας τους την προσοχή, ιδιαιτέρως αυτήν την περίοδο, για τη δράση επιτηδείων στις πληγείσες περιοχές. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να εντείνουν τους ελέγχους στις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, «έχοντας τα μάτια τους ανοικτά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Εμπόδιο

Ως γνωστόν, η διαδικασία κατάρτισης δασικών χαρτών έχει δρομολογηθεί ουκ ολίγες φορές, χωρίς ποτέ να έχει ολοκληρωθεί. Από το 1998 έως το 2003 συντάχθηκαν 350 δασικοί χάρτες για έκταση 7.000.000 στρεμμάτων σε όλη τη χώρα, οι οποίοι ποτέ δεν αναρτήθηκαν, μιας και «αποκάλυπταν» τεράστια προβλήματα. Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο «εμπόδιο» στην προστασία των φυσικών εκτάσεων από τις οικιστικές πιέσεις, μιας και ουδείς γνωρίζει ποια έκταση είναι δασική, ποια χορτολιβαδική και πού επιτρέπεται η δόμηση.

Η διαδικασία, που εκκρεμεί εδώ και… τριάντα χρόνια, αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία έχει «εκχωρήσει» ουσιαστικά στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη σειρά του, ανέθεσε την εκπόνηση στην Κτηματολόγιο Α.Ε. και σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία.

Απουσία κτηματολογίου

Το «εύφορο» πλαίσιο για κάθε είδους καταπατήσεις ολοκληρώνεται με την απουσία κτηματολογίου, που καθορίζει τελεσίδικα τα περί της ιδιοκτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή