Επεκτείνεται και το νέφος στην Ατττική

Επεκτείνεται και το νέφος στην Ατττική

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα στενάζει στους δρόμους της και αναπνέει τους ρύπους της. Η επιστροφή μας στο «κλεινόν άστυ» αποτυπώθηκε και από τους σταθμούς της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Την προηγούμενη Πέμπτη, χαρακτηριστικά, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης για τις τιμές όζοντος (που είναι τα 180 μg/m3) στη Λυκόβρυση (186 μg/m3), το Περιστέρι (197 μg/m3) και τους Θρακομακεδόνες (196 μg/m3), με αποτέλεσμα το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκδώσει ενημερωτικό δελτίο με οδηγίες προφύλαξης για τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Τακτικές είναι και οι υπερβάσεις των ορίων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 (οριακή τιμή 50μg/m3 – να μην υπερβαίνεται περισσότερες από 35 φορές το έτος), που ενοχοποιούνται για σειρά ασθενειών κυρίως του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και για αύξηση των περιστατικών πρόωρης θνησιμότητας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επίσης «ακολουθεί» τις επεκτατικές κινήσεις της πόλης. Γι’ αυτό άλλωστε, οι υπερβάσεις παρατηρούνται πλέον και σε περιοχές εκτός κέντρου, με την ανατολική Αττική να εμφανίζεται ιδιαίτερα επιβαρυμένη. «Υπάρχει συνεχόμενη αύξηση του αριθμού των διανυομένων χιλιομέτρων στην πρωτεύουσα. Επειδή έχει γίνει μετατόπιση του χώρου κατοικίας προς τα έξω, το μέσο μήκος της διαδρομής που διανύει κάποιος από και προς δουλειά είναι μεγαλύτερο, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το νέφος», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Στράτος Παπαδημητρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή