Ευθύνες στο Π.Σ. για την πυρκαγιά στην Ατττική

Ευθύνες στο Π.Σ. για την πυρκαγιά στην Ατττική

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατώτερο των προσδοκιών της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών αποδείχθηκε το πόρισμα που συνέταξε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής σχετικά με την αντίδραση της Πυροσβεστικής κατά την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου. Το κείμενο συμπερασμάτων που κρατά στα χέρια του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης δεν αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες σε ανώτατους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, όπως ενδεχομένως θα επιθυμούσαν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τα πολιτικά στελέχη του Μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη.

Πηγή της «Κ» στο υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε μάλλον επικριτικό τόνο ότι από το πόρισμα απουσιάζει η λέξη «ευθύνη», ενώ η ίδια πηγή προσέθεσε ότι στο κείμενο που συνέταξε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης υπάρχει η επισήμανση ότι «είναι έξω από το πεδίο των αρμοδιοτήτων μας να προβούμε σε κρίσεις σχετικά με το εάν υπήρξαν ή όχι βαριές αμέλειες κατά την εκτέλεση του καθήκοντος».

«Δεν αιφνιδιάστηκαν»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από το υπουργείο Εσωτερικών στο κείμενο που συνέταξε ο κ. Ρακιντζής υπάρχει η επισήμανση ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι το επόμενο πρωί οπότε και ξέφυγε από τον έλεγχο των πυροσβεστών «δεν μεσολάβησε δραματική αλλαγή των καιρικών συνθηκών στο μέτωπο της πυρκαγιάς που να δικαιολογεί ή να ερμηνεύει τυχόν αιφνιδιασμό των δυνάμεων της Πυροσβεστικής». Το συγκεκριμένο απόσπασμα του πορίσματος ερμηνεύεται από τους επικεφαλής του υπουργείου ως «έμμεση επιβεβαίωση ότι τις κρίσιμες ώρες νωρίς το πρωί του Σαββάτου 22 Αυγούστου έγινε κακή εκτίμηση του κινδύνου από τους αρμόδιους αξιωματικούς που είχαν μεταβεί στο μέτωπο της φωτιάς».

Ως επιπλέον στοιχείο που ενισχύει τη διαρρέουσα εκτίμηση σχετικά με τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο τις κρίσιμες ώρες στο Γραμματικό, ερμηνεύεται και η αναφορά του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ότι νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής κ. Απόστολος Γεροκώστας παρακάμπτοντας τον υπαρχηγό του σώματος κ. Στέλιο Στεφανίδη ζήτησε από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής κ. Αθανάσιο Κοντοκώστα να μεταβούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα.

Αμφίβολες οι αλλαγές

Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το πόρισμα μελετάται και όταν θα έλθει η ώρα θα ακούσετε τις αποφάσεις», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κείμενο συμπερασμάτων του γενικού επιθεωρητή θα αποτελέσει γνώμονα και κριτήριο ανακατατάξεων στην ηγεσία της Πυροσβεστικής. Στο παρασκήνιο ωστόσο, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, καθιστώντας ιδιαίτερα θολό το τοπίο στα ανώτατα κλιμάκια του σώματος. Πολιτικό στέλεχος του υπουργείου αργά το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας στην «Κ» παραδέχτηκε ότι «με δεδομένη την πολιτική κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο να αξιοποιηθεί το πόρισμα Ρακιντζή στην κατεύθυνση της αλλαγής προσώπων στην Πυροσβεστική». Αρνητικά σχόλια προκαλεί πάντως η άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου να κοινοποιήσει το περιεχόμενο του κειμένου που συνέταξε ο γενικός επιθεωρητής στους αξιωματικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή