Οι γονείς θα πρέπει να εκτιμούν τη σοβαρότητα του περιστατικού

Οι γονείς θα πρέπει να εκτιμούν τη σοβαρότητα του περιστατικού

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο οδηγίες δίνει πάντα στους γονείς η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου. Να φέρουν τα παιδιά τους στον γιατρό, ή το νοσοκομείο, εάν ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από τρία εικοσιτετράωρα, και να τα κρατήσουν στο σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες απύρετα, όταν γίνουν καλά. Παιδίατρος με μεγάλη κλινική εμπειρία (διευθύνει τη μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη μονάδα για τη νέα γρίπη στο Παίδων «Αγία Σοφία»), επιδιώκει πάντα τη συνεργασία των γονιών.

«Εάν διαπιστώσουν προβλήματα αναπνοής ή δύσπνοια, αφυδάτωση ή έντονα συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας ή παρατείνεται ο πυρετός, το παιδί πρέπει να έρθει για εκτίμηση. Οπως σε όλες τις ιώσεις, έτσι και στη γρίπη, οι γονείς πρέπει να αναγνωρίσουν πότε τα συμπτώματα είναι σοβαρότερα».

– Σας ανησυχεί η νέα γρίπη;

– Η κλινική πορεία αυτής της ίωσης είναι, όπως είδαμε από τα 50 παιδιά που νοσηλεύσαμε στο τμήμα μας, ήπια μέχρι τώρα, ίσως ηπιότερη από άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως αυτή που είχαμε τον περασμένο χειμώνα από τον ιό της γρίπης τύπου Β. Αυτός είναι ο λόγος που διατηρώ μια αισιοδοξία για την εξέλιξη της νόσου. Αντίστοιχη υπήρξε και πριν από λίγο καιρό η εμπειρία της Αυστραλίας, που είναι χώρα του νοτίου ημισφαιρίου. Ισως νοσήσουν πολλά παιδιά, αλλά αυτό θα γίνει κυλιόμενα. Η διάρκεια νόσησης δεν ξεπερνάει τις δύο – τρεις ημέρες. Ο φόβος βασίζεται στην υπόθεση ότι ο ιός μπορεί να αλλάξει.

– Τι θα γίνει εάν αυξηθούν πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία;

– Υπάρχει πρόβλεψη για τη νοσηλεία περισσότερων παιδιών με αναπνευστικά προβλήματα, με τη δέσμευση κλινών από άλλες πτέρυγες και τη μείωση των εισαγωγών χρονίων περιστατικών, που δεν είναι επείγοντα.

– Συμφωνείτε με το κλείσιμο των σχολείων;

– Με τρία – τέσσερα κρούσματα δεν έχει κανένα νόημα να κλείνουν σχολεία, σύμφωνα και με την εμπειρία μας, από τις κατασκηνώσεις και τα καλοκαιρινά θέρετρα, όπου νόσησαν πολλά παιδιά με πλήρη ανάρρωση. Σε κάθε σχολείο υπάρχει ένας επόπτης γρίπης (ο διευθυντής), που θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τα τοπικά επιδημιολογικά κέντρα και από κοινού θα λαμβάνονται αποφάσεις, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

– Θα εμβολιαστούν τελικά τα παιδιά;

– Μέχρι τώρα υπάρχει σύσταση να εμβολιάζονται όσοι είναι γύρω από παιδιά κάτω από έξι μηνών και όλα τα παιδιά που έχουν υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Στις προτεραιότητες δεν περιλαμβάνονται τα υγιή παιδιά, τα οποία διασπείρουν τη λοίμωξη, που όμως ήδη έχει επεκταθεί και και γι’ αυτό μιλάμε για πανδημία.

Οι παιδίατροι δέχονται και τους προβληματισμούς των γονιών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν τα παιδιά τους με ένα νέο εμβόλιο, για να σχηματιστεί τοίχος ανοσίας στον πληθυσμό. Αντίθετα, είναι θετικοί σε εμβολιασμούς με στόχο τη μακρόχρονη προφύλαξη από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα.

Ρευστότητα

Ωστόσο, οι όποιες προτεραιότητες έχουν τεθεί, αφορούν τη σημερινή κατάσταση, ενώ στο όλο θέμα υπάρχει μια ρευστότητα, μια δυναμική εξέλιξης. Σύμφωνα και με το editorial του LANCET αφού η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέπει, η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού το εμβόλιο περάσει την πλήρη διαδικασία ελέγχου.

– Πόσο συχνά χρειάζονται αντιβιοτικά τα παιδιά που προσβάλλονται από γρίπη;

– Από την εμπειρία μας και τα πορίσματα μελέτης στη Μ. Βρετανία, πολύ λίγα από τα παιδιά που νοσηλεύτηκαν, ανέπτυξαν μικροβιακή επιμόλυνση. Η εμπειρική χρήση αντιβιοτικού πρέπει να αποφεύγεται, γιατί κάνει τα μικρόβια ανθεκτικά. Εάν το παιδί μολυνθεί με ανθεκτικό μικρόβιο, το αντιβιοτικό δεν προσφέρει τίποτα, αντίθετα «κοιμίζει» τους γονείς και εφησυχάζουν.

– Πώς κρίνετε τα μέτρα για τα σχολεία;

– Οι οδηγίες είναι λεπτομερείς και συχνά μη ρεαλιστικές. Δεν είναι εύκολο μια καθαρίστρια να κυκλοφορεί και να καθαρίζει πόμολα και μπάνια, ούτε να πλένονται τα χεράκια κάθε φορά που τα παιδιά πιάνουν τη μύτη τους. Ομως, ελπίζω, ότι από τα μέτρα αυτά που λαμβάνονται επ’ ευκαιρία της νέας γρίπης, θα προκύψει ένα γενικότερο καλό. Θα επισημανθούν οι ελλείψεις στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και θα βελτιωθούν οι συνθήκες στα σχολεία και τους σταθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή