Αναμένουν «κύμα» κρουσμάτων

Αναμένουν «κύμα» κρουσμάτων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η παραλαβή των πρώτων παρτίδων εμβολίου κατά του νέου ιού της γρίπης από τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας. Ανεξαρτήτως του χρόνου παραλαβής των εμβολίων, το πράσινο φως για τον εμβολιασμό του πληθυσμού θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που αναμένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, αύξηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης που θα δημιουργήσει πίεση στο ΕΣΥ και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αναμένουν για το αμέσως επόμενο διάστημα οι ειδικοί επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτό συνιστούν «ψύχραιμη εγρήγορση», χαρακτηρίζοντας τη νόσο ως «απρόβλεπτη».

Οπως τόνισε χθες η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, στο πλαίσιο του συνεδρίου για την «Πανδημία της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1) και τις Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας» που οργανώνουν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η γρίπη είναι «απρόβλεπτη – κινούμενη άμμος και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι». Τόνισε δε ότι όλοι θα πρέπει να δουλέψουν για την αντιμετώπισή της, με «ψύχραιμη εγρήγορση». Η κ. Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε στα οφέλη της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση ενός επικείμενου πανδημικού κύματος, τονίζοντας ότι ακόμα και αυτό να μην έρθει είναι καλό να μάθουν οι μαθητές για τη λήψη μέτρων προσωπικής υγιεινής, αλλά και να μείνει στο ΕΣΥ χρήσιμος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (κλίνες εντατικής, αναπνευστήρες κ.ά.).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών από νέα γρίπη και κατ’ αναλογία ο αριθμός αυτών που θα χρειαστούν νοσηλεία. Ο καθηγητής στην ΕΣΔΥ και επιστημονικός υπεύθυνος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι ο σχεδιασμός των μέτρων από το υπουργείο Υγείας έγινε με την ακραία παραδοχή ότι κατά το πρώτο πανδημικό κύμα θα προσβληθεί από τη γρίπη το 30% του πληθυσμού που σημαίνει ότι έως και 112.000 άτομα θα χρειαστούν νοσηλεία, ενώ οι θάνατοι από τη νόσο θα κυμανθούν μεταξύ 1.500 και 3.000. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι παραδοχές αυτές που γίνονται για τον σχεδιασμό μέτρων «δεν είναι προβλέψεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή