Αναδασωτέο κηρύχθηκε χθες το δάσος της Ριτσώνας

Αναδασωτέο κηρύχθηκε χθες το δάσος της Ριτσώνας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναδασωτέο» κηρύχθηκε χθες το δάσος Ριτσώνας των Δήμων Ανθηδώνος και Αυλίδας του Νομού Ευβοίας, που κάηκε δις, στις 10 και 13 Ιουνίου 2009, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Παντελή Σκλιά. Υπενθυμίζεται, ότι η πυρκαγά στη Ριτσώνα υπήρξε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού, που κατέστρεψε ένα «νεαρό» πευκοδάσος, αφού η περιοχή είχε καεί πάλι πριν από 30 χρόνια. «Η επιθυμία μας είναι το δάσος να επανέλθει όσο είναι δυνατόν στην προτέρα κατάσταση», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Σκλιάς. Η έκταση που κηρύχθηκε αναδασωτέα είναι συνολικού εμβαδού 4.761,15 στρεμμάτων. «Είναι ο ακριβής αριθμός των στρεμμάτων που έγιναν στάχτη», επιβεβαιώνει ο γενικός γραμματέας «ώστε να μην επωφεληθεί κανείς από την καταστροφή».

Στις 21 Αυγούστου αναδασωτέα κρίθηκαν και 4.249 στρέμματα στο δάσος Μοσχοποδίου Βοιωτίας, όπου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου και είχε απειλήσει εκτός των άλλων και την πόλη της Θήβας. Το δάσος, άλλωστε, που κατά 70 με 80% καλυπτόταν από χαλέπιο πεύκη και πουρνάρια, είχε γίνει «στόχος» για τρίτη χρονιά. «Προσπαθήσαμε να εκδώσουμε τις αποφάσεις σε χρόνο ρεκόρ, ώστε να μην εκμεταλλευτεί κανείς τις καμένες εκτάσεις», διευκρινίζει ο κ. Σκλιάς. «Το Δασαρχείο έκανε αποτύπωση της καταστροφής, όμως στην περίπτωση της Ριτσώνας η καταγραφή ήταν δυσκολότερη, γιατί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων ποίκιλλε». Οπως ο κ. Σκλιάς αποκάλυψε στην «Κ» έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες, ώστε και οι καμένες εκτάσεις της Σκύρου να χαρακτηριστούν αναδασωτέες.

Τα επόμενα βήματα είναι η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης για την αναδάσωση και η υλοποίησή της, που πραγματοποιείται από τις νομαρχίες και τους δήμους. Οι δήμοι Πλαταιών και Καρύστου έχουν χρηματοδοτηθεί για τον σκοπό αυτό με 150.000 ευρώ και ο Δήμος Σκύρου με 180.000 ευρώ. Παράλληλα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας απαγόρευσε με σχετική ανακοίνωση το κυνήγι στις πληγείσες περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας για δύο χρόνια. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου -την επομένη των καταστροφικών πυρκαγιών στη Σκύρο και στην Κάρυστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή