Δίκοπο μαχαίρι το κλείσιμο σχολείων

Δίκοπο μαχαίρι το κλείσιμο σχολείων

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» θα είναι εφέτος η λειτουργία των σχολείων υπό τη σκιά της «νέας γρίπης». Μπορεί οι μαθητές να επιστρέφουν κανονικά την Παρασκευή στα θρανία, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας θα πρέπει να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τη «δραστηριότητα» της νέας γρίπης εντός του σχολικού περιβάλλοντος και να παρεμβαίνουν ακόμα και με διακοπή λειτουργίας σχολείων.

Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι «πώς θα κλείσουν;», «σε ποιες περιπτώσεις;», «για πόσο;» και φυσικά «θα ωφελήσει;».

Οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις σε σχέση με την αποτελεσματικότητα ενός γενικευμένου κλεισίματος των σχολείων όταν υπάρχει ήδη εγκατεστημένη μετάδοση γρίπης στην κοινότητα, ειδικά εάν το μέτρο δεν συνδυαστεί με μέτρα «περιορισμού» των μαθητών στο σπίτι. Προσθέτουν δε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έχει οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα μελετών που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία το κόστος ενός τρίμηνου κλεισίματος των σχολείων μπορεί να φτάσει από το 1% έως και το 6% του ΑΕΠ, ενώ διαταραχές αναμένονται ακόμα και στη λειτουργία των υπηρεσιών παροχής φροντίδας.

Στη Βρετανία

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζεται ότι το 45% του υγειονομικού προσωπικού θα απουσιάσει από την εργασία του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 30% θα είναι λόγω του κλεισίματος των σχολείων, αφού θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους, και το 15% λόγω ασθένειας ή άλλων παραγόντων.

Από την άλλη, το κλείσιμο των σχολείων μπορεί σαφώς να περιορίσει την εξάπλωση της γρίπης. Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή Επιδημιολογίας του Παν. Αθηνών κ. Αγγελου Χατζάκη και των συνεργατών του, θα μειωθεί η επίπτωση της γρίπης κατά 89% εάν κλείσουν τα σχολεία και υποθέτοντας ότι θα «μείνει» σπίτι του το 60% των μαθητών. Τα οφέλη αυτά θα εξανεμιστούν εάν δεν «περιοριστούν» οι μαθητές σπίτι τους. Οπως έδειξε η εμπειρία από το 10ημερο κλείσιμο σχολείων λόγω επιδημίας γρίπης στη Βόρειας Καρολίνας το 2006, κατά τη διάρκεια του μέτρου το 89% των μαθητών βρισκόταν σε δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο, ενώ το 15% παραδέχθηκε ότι συμμετείχε σε ολονύκτια πάρτι!

Παραδείγματα

Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που ανέφερε χθες, στο πλαίσιο του συνεδρίου για την «Πανδημίας της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1) και τις Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας», που διοργανώνουν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κ. Κώστας Ντάνης, επιδημιολόγος στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Ντάνης, εξετάζοντας τα «συν και τα πλην» της διακοπής της λειτουργίας των σχολείων εξαιτίας της γρίπης, ανέφερε παραδείγματα από περασμένες επιδημίες σε διάφορες χώρες, οι υγειονομικές αρχές των οποίων επέλεξαν να κλείσουν τα σχολεία.

Το 2008, στο Χονγκ Κονγκ το κλείσιμο των σχολείων για 15 ημέρες δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα. Αντίθετα, στο Ισραήλ το 2000 κατά τη διάρκεια επιδημίας γρίπης και ενώ έμειναν για 12 ημέρες κλειστά τα σχολεία, λόγω απεργίας, μειώθηκαν κατά 22% οι ιατρικές επισκέψεις και κατά 43% οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι ιογενείς λοιμώξεις. Τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν αμέσως μόλις άνοιξαν τα σχολεία.

Σε αρχικά στάδια

Σύμφωνα με τον κ. Ντάνη, υπάρχουν ενδείξεις για οφέλη από τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων μόνο όμως όταν αυτή γίνει σε αρχικά στάδια της επιδημίας και εφόσον συνδυαστεί με περιορισμό των παιδιών στο σπίτι. Αντίθετα, φαίνεται ότι είναι χωρίς τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα το μέτρο στην περίπτωση εγκατεστημένης μετάδοσης γρίπης στην κοινότητα.

Προς το παρόν, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας δίνουν έμφαση στην αναγνώριση και απομόνωση ατόμων -μαθητών και εκπαιδευτικών- με εκδηλώσεις γρίπης στα σχολεία, την ειδοποίηση γονέων να πάρουν τα άρρωστα παιδιά από το σχολείο και την αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Πρόσθετα μέτρα

Στα πρόσθετα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Υγείας και πάντα στην περίπτωση που αυξηθεί η σοβαρότητα της νόσου -η οποία προς το παρόν χαρακτηρίζεται «ήπια» – είναι η παραμονή στο σπίτι παιδιών με χρόνια προβλήματα υγείας ή η παραμονή στο σπίτι για τουλάχιστον επτά ημέρες εάν υπάρχουν στην οικογένεια άτομα που έχουν νοσήσει από γρίπη, ακόμα και αναδιοργάνωση δραστηριοτήτων για μείωση στενών επαφών, όπως π. χ. η δημιουργία μικρότερων τάξεων. Ευθύνη σαφώς έχουν και οι γονείς των παιδιών που θα πρέπει να «κρατούν» τα παιδιά στο σπίτι εάν αυτά αρρωστήσουν για όσο διάστημα διαρκεί η νόσος και για 24 ώρες αφότου υποχωρήσει ο πυρετός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή