Τα λυόμενα αντικαθιστούν και… αυθαίρετα

Τα λυόμενα αντικαθιστούν και… αυθαίρετα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αυθαίρετα στα καμένα δάση της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας… θα αντικατασταθούν με κοντέινερ. Με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, οποιοσδήποτε πυρόπληκτος μπορεί να διεκδικήσει την τοποθέτηση λυόμενου οικίσκου στη θέση της πληγείσας κατοικίας του, ακόμα κι αν αυτή χτίστηκε παράνομα μέσα στο δάσος ή είναι αυθαίρετη. Η κίνηση αυτή εγείρει σαφή ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα, αλλά και τη σκοπιμότητά της, καθώς υποστηρίζει παράνομες πρακτικές που συνεργούν στην καταστροφή των δασών. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, που με παλαιότερη τροπολογία επιτάχυνε τις διαδικασίες κατεδάφισης όσων αυθαιρέτων χτίζονται σε καμένες δασικές εκτάσεις…

Δικαιολογητικά

Το έγγραφο του υπουργείου (αρ.5989/Γ2, 31.8.09) εστάλη πριν από μια εβδομάδα τους δήμους και τις κοινότητες των πυρόπληκτων περιοχών (στις πολεοδομίες… απλώς κοινοποιήθηκε) από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το έγγραφο ορίζει τα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν οι πυρόπληκτοι προκειμένου να τους παραχωρηθεί κοντέινερ για τη στέγασή τους.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητά από τους πληγέντες να καταθέσουν στην ΥΑΣ ή στους δήμους:

– Το δελτίο δευτεροβάθμιου ελέγχου, με το οποίο χαρακτηρίστηκε κίτρινο (επισκευάσιμο) ή κόκκινο (κατεδαφιστέο) το κτίριο.

– Υπεύθυνη δήλωση ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πυρόπληκτος και το συγκεκριμένο κτίριο η μόνιμη κατοικία του.

– Βεβαίωση του δήμου ότι ο πληγείς είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής και

– Αντίγραφα Ε1 και Ε9, προκειμένου να πιστοποιείται ότι το καμένο σπίτι είναι μόνιμη κατοικία και πως ο πυρόπληκτος δεν κατέχει άλλο σπίτι στον ίδιο δήμο.

Αυτό όμως που δεν ζητά το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ο πυρόπληκτος να αποδείξει ότι δεν έχει χτίσει σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, και ότι το σπίτι του δεν είναι αυθαίρετο (λ.χ. με βεβαίωση από το δασαρχείο). Με άλλα λόγια δεν διαχωρίζει τους πυρόπληκτους που είχαν χτίσει νόμιμα από όσους καταπάτησαν δάση ή/και έχτισαν παράνομα! Επίσης δεν ξεκαθαρίζει αν η τοποθέτηση κοντέινερ θα συνεπάγεται αργότερα… και τη σύνδεσή τους με τη ΔΕΗ. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, πάντως, διευκρινίζουν ότι η τοποθέτηση των κοντέινερ αφορά μεν όλους, αλλά θα είναι προσωρινή (για μια διετία), προθεσμία που ωστόσο δεν προκύπτει από το συγκεκριμένο έγγραφο.

«Η κίνηση αυτή παρακάμπτει κάθε σχέση με τη νομιμότητα και ισχυροποιεί τη διακατοχή τής γης και την αυθαιρεσία», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Πολύζος, καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτόνων και αντιπρύτανης του ΕΜΠ. «Βάζοντας κοντέινερ μέσα στα καμένα δάση, αναγνωρίζεις εμμέσως την αυθαίρετη δόμηση και την καταπάτηση των δασών. Πρόκειται για ένα πολύ λυπηρό γεγονός. Φαίνεται ότι την επομένη της καταστροφής άρχισαν οι «εκπτώσεις» προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα κακώς εννοούμενο κοινωνικό αίσθημα».

Η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ να επιτρέψει την τοποθέτηση κοντέινερ σε πυρόπληκτες εκτάσεις, ανεξαρτήτως αν ήταν δάση ή όχι, έρχεται σε αντίφαση με τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργου Σουφλιά, πως οι αυθαιρετούντες δεν θα λάβουν αποζημιώσεις και ενισχύσεις και πως «ό,τι ήταν δάσος θα παραμείνει δάσος». Ταυτόχρονα συγκρούεται (στη φιλοσοφία της) με τροπολογία που το υπουργείο θέσπισε προ διετίας, μετά τις πυρκαγιές σε Ηλεία, Εύβοια και Πάρνηθα, με την οποία επιταχυνόταν η κατεδάφιση όσων αυθαιρέτων ανεγείρονταν μέσα σε καμένα δάση μετά το 2007. Από τη νέα ρύθμιση μπορούν να επωφεληθούν τουλάχιστον 208 δικαιούχοι (ιδιοκτήτες των 65 «κόκκινων» και 143 «κίτρινων» που κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα τα κλιμάκια μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ). Ωστόσο ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η ΥΑΣ δέχεται ακόμα και σήμερα αιτήσεις για ελέγχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή