ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το παρασκήνιο στο σκάνδαλο του ΙΒ

Η Δικαιοσύνη θα ρίξει φως στην πολύκροτη ιστορία της «αγοράς» θεμάτων για τις εξετάσεις του προγράμματος International Bacaleureat (IB) τον περασμένο Μάιο ή η υπόθεση θα οδηγηθεί στο αρχείο; Τα ιδιωτικά σχολεία που οργανώνουν τέτοια προγράμματα θα υπηρετήσουν το ρόλο τους ή μήπως θα… κιοτέψουν αφού στην υπόθεση είναι μπλεγμένοι γονείς και παιδιά της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του τόπου; Είναι, όπως συνηθίζουμε να λέμε, γόνοι «καλών» οικογενειών.

Συναλλαγές

Το νήμα της υπόθεσης έχει ήδη ξετυλιχθεί στα ανακριτικά γραφεία. Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν μαθητής πιάστηκε με τα θέματα εξετάσεων στην τσάντα του μέσα στη Σχολή Ζηρίδη, από την οποία ο Οργανισμός IB (με έδρα στην Ελβετία) αφαίρεσε την άδεια να οργανώνει το σχετικό πρόγραμμα. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι παιδιά πέντε οικογενειών με ισχυρή οικονομική επιφάνεια, δύο εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, βρήκαν την πολυπόθητη άκρη για να πάρουν τα θέματα των εξετάσεων του IB, δίνοντας 300.000 ευρώ για το πακέτο των θεμάτων. Οι προσβάσεις στα σαλόνια υπήρχαν όπως και τα χρήματα. 

Ομως, οι μαθητές με το «άριστο» CV, θέλησαν να ρεφάρουν. Ετσι βγήκαν στην πιάτσα των καλών σαλονιών και άρχισαν να πουλάνε τα θέματα σε ενδιαφερόμενους υποψηφίους του IB. Οι τιμές λιανικής κυμάνθηκαν από 5.000 έως 10.000 ευρώ, λένε οι πληροφορίες, για τα θέματα σε κάθε μάθημα. Οι υποψήφιοι αγοραστές ζήτησαν τα χρήματα από τους γονείς και ο κύκλος άρχισε να διευρύνεται με αποτέλεσμα τα πράγματα να ξεφύγουν. Αλλωστε, εκτός από εκείνους που πείστηκαν γρήγορα για να πληρώσουν και άρα έχουν κάθε λόγο να συγκαλύψουν το θέμα, υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις γονιών που εξοργίστηκαν με την ευτέλεια της υπόθεσης και ενημέρωσαν το σχολείο του παιδιού. Βέβαια, παρότι ορισμένοι εκπαιδευτικοί που δίδαξαν πέρσι σε προγράμματα IB τώρα έχουν καταθέσει στη Δικαιοσύνη στοιχεία για την υπόθεση, ερωτηματικά προκαλεί η στάση των διευθυντών σχολείων πριν να ξεσπάσει το σκάνδαλο. Στα διευθυντικά γραφεία ήταν γνωστές οι συναλλαγές των μαθητών, όμως ουδείς τόλμησε να μιλήσει για να μη χαλάσει τη φήμη του σχολείου και προκαλέσει την μήνιν των γονιών.

Σήμερα, στο στόχαστρο του Οργανισμού IB υπάρχουν περίπου 40 εξετασθέντες μαθητές, οι οποίοι ναι μεν πήραν βαθμούς στα μέσα Ιουλίου, αλλά ακόμη η οριστική τύχη τους δεν έχει ξεκαθαρίσει. Κανονικά το σχολικό έτος για ένα πρόγραμμα IB ολοκληρώνεται στις 12 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πακέτα των θεμάτων που πουλήθηκαν δεν είχαν barcode. Αρα, το πιο πιθανό είναι να έφυγαν από κάποιο εκτυπωτικό κέντρο θεμάτων, που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός, όπως αυτό της Σιγκαπούρης. Το σίγουρο είναι ότι εάν δεν υπάρξει φως στην υπόθεση, οι επιτελείς του Οργανισμού και των ελληνικών σχολείων ξέρουν ότι ενόψει της νέας χρονιάς, το ταμείον… θα είναι μείον.

Με… μισό μάτι

Ενας εκπαιδευτικός θεσμός διεθνούς κύρους, όπως το IB, έχει πληγεί. Ηδη, τα μεγάλα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν τους Ελληνες πτυχιούχους με μισό μάτι. Είναι άδικο για τους μαθητές που κουράστηκαν να αποκτήσουν τον τίτλο με έντιμα μέσα. Και είναι πολλοί, και είναι γόνοι καλών οικογενειών.