«Επίθεση» Δανίας σε Ελλάδα για την υπόθεση 26 αλλοδαπών

«Επίθεση» Δανίας σε Ελλάδα για την υπόθεση 26 αλλοδαπών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επιθετικά, προς την Ελλάδα, αντανακλαστικά ξύπνησε στη Δανία η υπόθεση 26 αλλοδαπών που ταξίδεψαν με πλαστά διαβατήρια ή διαβατήρια άλλων ατόμων στη Κοπεγχάγη. Οι 26 ήταν Ιρακινοί, Αφγανοί και Σομαλοί, μεμονωμένοι ενήλικοι, αλλά και οικογένειες με παιδιά, που έφθασαν στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης από την Αθήνα, το περασμένο Σάββατο, με πτήση της δανικής εταιρείας Cimber Sterling Air. Οπως σημείωσε στην «Κ» η υπεύθυνη Τύπου της εταιρείας στην Κοπεγχάγη κ. Σίγκνε Θόρουπ, η παρουσία τους δεν κίνησε αρχικά υποψίες καθώς επρόκειτο για καλοντυμένους ανθρώπους με πολύ καλή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ομως, οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου, που κάνουν επιπλέον ελέγχους στις πτήσεις από Αθήνα, διότι μ’ αυτές φθάνουν πρόσφυγες με πλαστά έγγραφα, παρατηρούσαν εξονυχιστικά τους επιβάτες. Την υποψία τους κίνησε η ασυγκράτητη έκφραση χαράς των 26 -όταν πλησίασαν στην έξοδο- με χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου. Η διαπίστωση του πρώτου πλαστού διαβατηρίου οδήγησε σε εξονυχιστικό έλεγχο των υπολοίπων… Οι 15 οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης για αιτούντες άσυλο και οι 11 φυλακίσθηκαν με την κατηγορία της χρήσης πλαστών εγγράφων. Το συμβάν απασχόλησε την επόμενη ημέρα τα δανικά ΜΜΕ με διάχυτη τη δυσαρέσκεια για την Ελλάδα. Στα σχόλια αναγνωστών στη διαδικτυακή εφημερίδα «The Copen hagen Post» επιπλέον αιτείται να επιστραφούν όλοι στη χώρα μας… Κι αυτό ενώ είναι γνωστό ότι δεν πληρούμε τα ελάχιστα κριτήρια υποδοχής αιτούντων άσυλο. Οχι τυχαία, πρόσφατα, η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες επέκρινε τη Δανία για τις συστηματικές απελάσεις αιτούντων άσυλο στο Ιράκ.

Επίσημη διαμαρτυρία

Η δανική αστυνομία τονίζει ότι η άφιξη τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων από την Ελλάδα είναι πρωτόγνωρη και όχι υπεράνω υποψίας, ενώ πρόκειται να υπάρξει επίσημη διαμαρτυρία προς την υπηρεσία ελέγχου διαβατηρίων, που στη συγκεκριμένη εταιρεία γίνεται από την «Ολυμπιακή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή