«Τσουνάμι» δυσαρέσκειας το Ευρωβαρόμετρο

«Τσουνάμι» δυσαρέσκειας το Ευρωβαρόμετρο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 85% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα, ενώ το 75% δεν εμπιστεύεται ούτε την κυβέρνηση! Την ίδια ώρα, η πλειονότητα εμφανίζεται ιδιαίτερα απογοητευμένη από την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική προοπτική. Τα ευρήματα – βόμβα για το πολιτικό σύστημα, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, προέκυψαν από το τακτικό Ευρωβαρόμετρο, το οποίο διεξήχθη μεταξύ 12ης Ιουνίου και 6ης Ιουλίου (μετά τις ευρωεκλογές), σε δείγμα 1.000 πολιτών με προσωπικές συνεντεύξεις. Τσουνάμι δυσαρέσκειας κατέγραψαν οι ερευνητές. Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Ελληνες πρώτα απ’ όλα από την καθημερινή τους ζωή (56%). Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. (πιο πάνω η Βουλγαρία με 58%). Κακή χαρακτηρίζει το 94% των πολιτών την παρούσα κατάσταση της απασχόλησης (Ε.Ε. 27: 85%), ενώ εννιά στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να βρεις καλή δουλειά ακόμη κι αν έχεις υψηλά προσόντα. Απογοητευμένοι είναι και από την κατάσταση της οικονομίας (90%). Μάλιστα ένας στους δύο φοβάται επιδείνωση τον επόμενο χρόνο. «Σανίδα σωτηρίας» για το 56% η Ζώνη του Ευρώ, αφού δηλώνει ότι αισθάνεται περισσότερη οικονομική σταθερότητα εντός της. Πιο σημαντικά στην ιεράρχηση των προβλημάτων είναι η οικονομία (52%) και η ανεργία (41%), ενώ το μεταναστευτικό μπήκε την περίοδο εκείνη στην καυτή πεντάδα ενδιαφέροντος. Οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι η παρουσία ανθρώπων από άλλες εθνικές ομάδες δημιουργεί ανασφάλεια και αυξάνει την ανεργία. Αλλά και η κατάσταση του περιβάλλοντος τροφοδοτεί έντονη δυσαρέσκεια (στην Ελλάδα το 84% είναι δυσαρεστημένο έναντι 52% στην Ε.Ε.). Οσον αφορά τη συμμετοχή στην Ε.Ε., το 45% των πολιτών απάντησε ότι την επιδοκιμάζει, ποσοστό που είναι όμως από τα χαμηλότερα μεταξύ των «27». Το 40% δηλώνει «ούτε καλό ούτε κακό».

Απειλή, η παγκοσμιοποίηση

Η παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζεται σαν απειλή για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα (72% έναντι 42% στην Ε.Ε.), ενώ οκτώ στους δέκα εκτιμούν ότι αυξάνει τις ανισότητες. Η Ελλάδα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση απάντησε το 73% των ερωτηθέντων. Το 49% πιστεύει το ίδιο και για την Ε.Ε. Οι επερχόμενες εκλογές θα αντιστρέψουν την τάση;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή