Θα τριπλασιαστούν οι ασθενείς με άνοια

Θα τριπλασιαστούν οι ασθενείς με άνοια

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιδημία του 21ου αιώνα εξελίσσεται η άνοια, αφού ο αριθμός των ασθενών αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050 εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Σήμερα στην Ελλάδα, οι ασθενείς με άνοια ανέρχονται στους 160.000, στην Ευρώπη στους 7.300.000 και παγκοσμίως στους 28.000.000, αριθμός που θα ξεπεράσει τα 100.000.000 στα μέσα του αιώνα.

Στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την άνοια αναφέρθηκαν χθες, με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η κ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος – ψυχίατρος και πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών και η κ. Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ. Οπως τόνισαν, καθοριστικός είναι ο ρόλος της πρόληψης που πρέπει να ξεκινάει από τη μέση ηλικία. Η πρόληψη αφορά τον έλεγχο των αγγειακών παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, χοληστερίνη, σακχαρώδης διαβήτης παχυσαρκία, κάπνισμα), τη σωματική άσκηση και την υγιεινή διατροφή, με φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού (ειδικό περίπτερο στο Σύνταγμα), με βασικό στόχο τη συλλογή 5.000 υπογραφών ως μέτρο πίεσης για την εκπόνηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη νόσο. Σύμφωνα με την κ. Σακκά, στην Ελλάδα υπάρχει τραγική έλλειψη σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, υπηρεσίες Φροντίδας στο Σπίτι και Ιδρύματα μακροχρόνιας παραμονής για τους ανοϊκούς, ενώ ακόμα δεν έχει θεσπιστεί επίδομα αναπηρίας για τους ασθενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή