Με αργά βήματα η «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων

Με αργά βήματα η «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 267 αιτήσεις «τακτοποίησης» ημιυπαίθριων έχουν υποβληθεί σε όλη την Αττική, σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη ισχύος της επίμαχης ρύθμισης. Χαρακτηριστικό της επιφυλακτικότητας των πολιτών είναι ότι σε δύο νομαρχίες, στον Πειραιά και στη Δυτική Αττική, δεν έχει υποβληθεί ούτε μία αίτηση. Το ΠΑΣΟΚ πάντως ενισχύει το γενικό κλίμα, αποθαρρύνοντας τους πολίτες από τη συμμετοχή στη διαδικασία «τακτοποίησης» και ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση εκλογής του θα αποσύρει την τροπολογία για τους ημιυπαίθριους και θα υποβάλει συνολικό πλαίσιο για την αυθαίρετη δόμηση.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την «τακτοποίηση» παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων και ανοιχτών γκαράζ και υπογείων που άλλαξαν χρήση ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου. Ωστόσο, μέχρι χθες σε όλη την Αττική είχαν υποβληθεί μόλις 267 αιτήσεις, σχεδόν όλες στη νομαρχία Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα:

– Σε όλη τη νομαρχία Αθήνας έχουν υποβληθεί 260 αιτήσεις από τις οποίες οι 90 στους 20 δήμους του ανατολικού τομέα (οι περισσότερες στην Αγία Παρασκευή), οι 60 στους 8 δήμους του δυτικού τομέα, οι 54 στους 10 δήμους του βόρειου τομέα, οι 30 στους 11 δήμους του κεντρικού τομέα και οι 26 στους 9 δήμους του νότιου τομέα.

– Στους 27 δήμους και 17 κοινότητες της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής έχουν υποβληθεί 7 δηλώσεις: 6 στην Παλλήνη και 1 στο Μαρκόπουλο.

– Στους 15 δήμους της νομαρχίας Πειραιά και στους 12 δήμους της Δυτικής Αττικής δεν έχει έως τώρα υποβληθεί ούτε μια δήλωση!

Αν μάλιστα υποτεθεί ότι στην Αττική βρίσκεται το 40% των (κατ’ εκτίμηση) 1,5 εκατ. παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων, τότε αυτό σημαίνει ότι έχει δηλωθεί το… 0,04%.

Κύρια αιτία της έλλειψης ανταπόκρισης στη ρύθμιση Σουφλιά είναι βέβαια η σκληρή κριτική που έχει δεχθεί η ρύθμιση από τον τεχνικό και νομικό κόσμο, καθώς και επιστημονικούς φορείς. Πολλοί όμως διστάζουν και λόγω εκλογών: χθες το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε στο θέμα, αποθαρρύνοντας τους πολίτες από τη συμμετοχή στη διαδικασία. Με δήλωσή του ο υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος, κ. Σπύρος Κουβέλης, ξεκαθάρισε στην «Κ» ότι σε περίπτωση εκλογής του ΠΑΣΟΚ η επίμαχη ρύθμιση θα αποσυρθεί. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει σελίδα (σε σχέση λ. χ. με προεκλογικές ηλεκτροδοτήσεις του παρελθόντος) και θα εξετάσει συνολικά ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, με αναθεώρηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και άμεση κατεδάφιση των νέων αυθαιρέτων.

«Τριπλά παγιδευμένοι»

Ταυτόχρονα κατηγόρησε το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες για εισπρακτικούς λόγους. «Αυτό που δεν λέει το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι η «τακτοποίηση» δεν είναι ούτε νομιμοποίηση ούτε εξαίρεση από την κατεδάφιση. Οι πολίτες θα βρεθούν τριπλά παγιδευμένοι, αφού μετά την υποβολή της δήλωσης και την τακτοποίηση θα συνεχίσουν να θεωρούνται παράνομοι, ενώ θα έχουν ήδη πληρώσει. Επιπλέον, θα βρεθούν καθηλωμένο, καθώς όλη αυτή η νομοθετική ακροβασία είναι πολύ πιθανό να ακυρωθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή