Αγιασμός στη σκιά της γρίπης

Αγιασμός στη σκιά της γρίπης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς σήμερα, υπό τον φόβο της νέας γρίπης, εντείνει την αγωνία πολλών γονιών. Οι ελλείψεις των σχολείων σε υποδομές και προστατευτικό υλικό ενισχύουν την ανησυχία για εξάπλωση της γρίπης. Ηδη, το υπουργείο Παιδείας προειδοποιεί τους γονείς να μην στείλουν τα παιδιά τους σήμερα στο σχολείο, εάν έχουν δει κάποιο «ύποπτο» σύμπτωμα. Θετικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι άρχισαν να λειτουργούν από τα τέλη Αυγούστου. Ειδικότερα, σήμερα το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει για 1.480.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περί τους 158.000 εκπαιδευτικούς θα διδάξουν στα 15.450 σχολεία. Χθες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι όλα θα είναι έτοιμα. «Είμαστε μια χώρα που άνοιξε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, και μέχρι σήμερα τα πάντα έχουν κυλήσει ομαλά. Το ίδιο λοιπόν θα γίνει και με τα σχολεία», ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας». «Αν γίνεται περισσότερη συζήτηση, αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν βρίσκεσαι 25 μέρες πριν από τις εκλογές προφανώς ακόμα και τη γρίπη κάποιοι θα θελήσουν να την εκμεταλλευτούν, να δημιουργήσουν φόβο και πανικό για να αποκομίσουν προσωρινά πολιτικά οφέλη. Αυτός είναι μονόδρομος και αυτόν δεν θέλω να τον ακολουθήσουμε. Η δημόσια υγεία είναι πάνω και πέρα από πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες, άσχετα αν διανύουμε μια μικρή, άρα και έντονη προεκλογική περίοδο» συμπλήρωσε, αποτυπώνοντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης απέναντι σε όσους κάνουν λόγο για ελλείψεις σε είδη υγιεινής στα σχολεία (αντισηπτικά, μάσκες, ειδικοί κάδοι κ.ά.) και ελλιπή σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Βέβαια, υπάρχουν παράμετροι σχεδόν του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την εξάπλωση της γρίπης. Και αυτές σχετίζονται κυρίως με τις υποδομές. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ), από τα περίπου 14.500 σχολεία το 49,4% λειτουργούν συστεγαζόμενα. Επίσης, το 23,7% λειτουργούν στο πλαίσιο ενός μεγάλου συγκροτήματος. Η κατάσταση επίσης επιβαρύνεται λόγω της έλλειψης ελεύθερων χώρων. Χαρακτηριστικά, το 47,6% των σχολείων έχουν κοινές αυλές. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα Λύκεια (64,3%), ενώ κοινές αυλές έχει το 49,9% των Γυμνασίων, το 48,8% των Νηπιαγωγείων και το 42% των Δημοτικών. Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν περί τα 200 σχολεία (το 1,5%) που δεν έχουν καν αυλή. Και είναι εντυπωσιακό ότι τα περισσότερα από αυτά (170) είναι Νηπιαγωγεία.

Μεγάλο βάρος πέφτει και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα κληθούν να ενημερώσουν μαθητές και γονείς, να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής στο σχολείο -μαζί με τις καθαρίστριες- και να… προφυλαχτούν και οι ίδιοι από τη νόσο. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 83.000 καθηγητές και 75.000 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι. Στους τελευταίους θα πέσει μεγαλύτερο βάρος καθώς, λόγω ηλικίας, οι μικροί μαθητές χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα στην τήρηση των κανόνων υγιεινής. Με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ, φέτος θα λειτουργήσουν 5.501 Δημοτικά, εκ των οποίων τα 661 μονοθέσια και τα 635 διθέσια. Είναι σχολεία που ο εκπαιδευτικός πολλές φορές, εκτός από δάσκαλος, χρειάζεται να γίνει πατέρας και γιατρός…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή