Εμμένουν στις κινητοποιήσεις οι επιτροπές αγώνα κατά των ΧΥΤΑ

Εμμένουν στις κινητοποιήσεις οι επιτροπές αγώνα κατά των ΧΥΤΑ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη «γαλάζια» βία είναι έτοιμοι να δεχτούν και την «πράσινη», δηλώνουν ευθαρσώς οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών αγώνα κατά των Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) των περιοχών Λευκίμμης, Καρβουναρίου, Ελληνικού, Γραμματικού και Κερατέας.

Συνέντευξη Τύπου

Σύμφωνα με όσα είπαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι επιτροπές κατοίκων θα επιμείνουν στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούν, ενώ παράλληλα θα ζητήσουν τον επανασχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας. Σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές έχουν χωροθετηθεί ΧΥΤΑ και στο μεν Καρβουνάρι των Ιωαννίνων έχει κατασκευαστεί η χωματερή, στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, το Ελληνικό Θεσπρωτίας και το Γραμματικό Αττικής έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος, ενώ στην Κερατέα η εγκατάσταση επίκειται.

Ολοι οι εκπρόσωποι επεδίωξαν να κάνουν γνωστή τη μεγάλη κοινωνική αντίδραση για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ. Ενώ παράλληλα υπενθύμισαν ότι δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει οι δικαστικές και νομικές προσφυγές στην ελληνική και ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.

«Η αθλιότητα του ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων συνεχίζεται και αλλού» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής κατοίκων από το Καρβουνάρι κ. Ν. Σπύρου και παρουσίασε βίντεο όπου φαίνεται ότι η διαχείριση των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα. «Δεν πρόκειται να περιστείλουμε τις σημαίες μας» είπε ο κ. Νίκος Κούκης, πρόεδρος της κοινότητας του Γραμματικού που πρόσφατα δοκιμάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Και επέμεινε ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί, οποιαδήποτε κι αν είναι η κυβέρνηση της 5ης Οκτωβρίου. «Κανένας δεν θα πτοηθεί από διώξεις, πιέσεις και διωγμούς» είπε, «ο στόχος μας είναι να ξανασχεδιαστεί και να επικαιροποιηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός. Αλλωστε οι ΧΥΤΑ δεν είναι η μοναδική λύση για μια ολοκληρωμένη και μοντέρνα διαχείριση».

Ο κ. Κούκης τόνισε επίσης τη μεγάλη σπατάλη δημόσιου χρήματος που συνεπάγεται η παραμονή των ΜΑΤ τόσο στη Λευκίμμη (τα δύο τελευταία χρόνια) όσο και στο Γραμματικό (τους τρεις τελευταίους μήνες). Ενώ επέρριψε τεράστιες ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό, λέγοντας ότι τις ημέρες της μεγάλης πυρκαγιάς τον περασμένο Αύγουστο η προσοχή των υπηρεσιών εστράφη κυρίως στην προστασία των μηχανημάτων των εργολάβων παρά στην κατάσβεση της φωτιάς.

Οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα ζήτησαν να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, στην ανακύκλωση στην πηγή και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενώ δεν παρέλειψαν να πουν ότι θα συνεχίζουν να αποκαλύπτουν όλες τις παρανομίες που έχουν σημειωθεί στους συγκεκριμένους χώρους και να καταγγέλλουν ότι το σύνολο των έργων αλλά και των μελετών εδώ και πολλά χρόνια διαχειρίζονται λίγα μελετητικά γραφεία με συγκεκριμένους μελετητές και εργολάβους, οι οποίοι παρεμβαίνουν και πιέζουν ανεξάρτητα από νομοθετικές και ορθολογικές προτάσεις διαχείρισης.

Παρανομίες χωροθέτησης

Παράλληλα καταγγέλθηκαν και οι κραυγαλέες παρανομίες χωροθέτησης ΧΥΤΑ μέσα σε αναδασωτέες εκτάσεις, κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή