Με ένα κρούσμα, άμεση διακοπή σε ειδικά σχολεία

Με ένα κρούσμα, άμεση διακοπή σε ειδικά σχολεία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσωρινή διακοπή λειτουργίας σχολείων για παιδιά με ειδικές ανάγκες -δημόσιων και ιδιωτικών- στην περίπτωση που καταγραφεί μεταξύ των μαθητών κρούσμα της νέας γρίπης αποφάσισε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο. Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές της ίδιας τάξης με τον μικρό ασθενή θα λάβουν προληπτικά αντιικό φάρμακο. Η λειτουργία των υπόλοιπων σχολείων ξεκινάει κανονικά σήμερα, ενώ θα παρακολουθείται σε καθημερινή βάση η δραστηριότητα της γρίπης εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Εφόσον εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων θα αποφασίζεται το κλείσιμο τάξεων ή ολόκληρου του σχολείου και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, «εάν υπάρξει ανάγκη δεν πρέπει να φοβηθούμε να κλείσουμε σχολεία». Ο υπουργός σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης, επεσήμανε ότι ξεκινάει από σήμερα η «απουσιομέτρηση» εντός των σχολείων, με βάσει συγκεκριμένες παραμέτρους που έχει θεσπίσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ θα αξιολογείται σε πραγματικό χρόνο η εξέλιξη της κατάστασης και με την εκδήλωση προβλήματος θα λαμβάνονται μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασιστούν σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Συμβουλίου τα επιστημονικά κριτήρια (π. χ. αριθμός κρουσμάτων) βάσει των οποίων θα αποφασίζεται το «κλείσιμο» τάξης ή και σχολείου. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, μέχρι στιγμής από την εμπειρία των βρεφονηπιακών σταθμών φαίνεται ότι ακόμα η Ελλάδα είναι σε περίοδο ήπια και ελεγχόμενη, αφού δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα.

Νεότερα επιδημιολογικά μοντέλα

«Και να κλείσουν τα σχολεία, και να κρατήσεις σπίτι τα παιδιά, τελικώς το κύμα πανδημίας θα είναι το ίδιο», επεσήμανε η πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγήτρια Παθολογίας, λοιμωξιολόγος κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφερόμενη σε νεότερα επιδημιολογικά μοντέλα. Οπως είπε, η εμπειρία άλλων χωρών έχει δείξει ότι οι μαθητές όταν είναι κλειστό το σχολείο δεν κάθονται σπίτι τους, ενώ αναφέρθηκε στη δυσκολία του εγχειρήματος, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν δύο μήνες για τον εμβολιασμό των παιδιών. «Δύο μήνες θα μείνουν τα παιδιά μέσα στο σπίτι;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ωστόσο την ανάγκη λήψης ατομικών μέτρων υγιεινής, ενώ προέτρεψε τους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο εάν αυτά εμφανίζουν συμπτωματολογία γρίπης. Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε ότι το θέμα της γρίπης «πρέπει να παραμείνει έξω από κάθε κομματική αντιπαράθεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή