Προβληματικά κέντρα χρόνιων παθήσεων

Προβληματικά κέντρα χρόνιων παθήσεων

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακρως προβληματικές διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη ότι είναι οι συνθήκες διαμονής και περίθαλψης παιδιών με χρόνιες παθήσεις (νοητική στέρηση και ψυχικές διαταραχές), σε δύο Κέντρα, τα οποία επισκέφθηκε επιστημονικό προσωπικό της Αρχής, αλλά και η ψυχολόγος κ. Μαίη Παπούλια, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο μονάδες, είναι η απουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αποτέλεσμα των σοβαρών ελλείψεων είναι η αδυναμία διαρκούς εποπτείας των θαλάμων, με συνέπεια να χρησιμοποιούνται σε εκτεταμένο βαθμό η καταστολή και η πρόσδεση των παιδιών στις κλίνες τους, η χρήση ξύλινων κουβουκλίων για τον περιορισμό του αυτοτραυματισμού τους και καμερών για την παρακολούθησή τους.

Ειδικότερα, οι Βοηθοί Συνήγοροι του Πολίτη για θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας, Γιάννης Σακέλλης, και για θέματα Δικαιωμάτων του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, επισκέφτηκαν το Κέντρο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Αθηνών (Σκαραμαγκά) και το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας. Στις επισκέψεις συμμετείχε και η κυρία Μαίη Παπούλια, που ζήτησε να ενημερωθεί για τα προβλήματα που απασχολούν τις μονάδες αυτές, μεταφέροντας και το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα.

Ο Συνήγορος υπογραμμίζει την ανάγκη να μετεξελιχθούν τα Κέντρα αυτά σε μονάδες φιλοξενίας μικρής δυναμικότητας (προστατευμένα διαμερίσματα, ξενώνες και οικοτροφεία), και να «συνδεθούν» με Κέντρα Ημέρας που θα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας, θεραπείας και εκπαίδευσης σε πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή