Προσφορά προς πυροπαθείς με… δίχρονη καθυστέρηση

Προσφορά προς πυροπαθείς με… δίχρονη καθυστέρηση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το απίστευτο αλαλούμ που επικρατεί στις ελληνικές υπηρεσίες αποκαλύπτει μια υπόθεση προσφοράς Ελλήνων της ομογένειας προς τους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου. Το χρηματικό ποσό που είχαν συγκεντρώσει 50 Μακεδονικές Ενώσεις του Καναδά αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 περιφερόταν από τον Αννα στον Καϊάφα.

Επί δύο χρόνια αναζητούσε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης του Οντάριο, κ. Δημήτρης Καράς, τον τρόπο και τον φορέα μέσω του οποίου θα αξιοποιόταν καλύτερα η χρηματική βοήθεια των 37.000 δολαρίων Καναδά (25.000 ευρώ). Επικοινώνησε, όπως περιγράφει στην «Κ» με υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους, αναζήτησε λύση μέσω του προξενείου, αλλά η διαδικασία απεδείχθη χρονοβόρα και πολύπλοκη. Την ευθύνη ανέλαβε τελικά ο νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας, που ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Παμμακεδονικής Ενωσης του Οντάριο να ασχοληθεί με την επένδυση του χρηματικού ποσού των 25.000 ευρώ σε πυρόπληκτους της περιοχής του. Δεν ήταν τόσο η ταλαιπωρία και η απορία του για την ανεξήγητη, όπως λέει, αδιαφορία των φορέων ή τη γραφειοκρατία του ελληνικού κρατικού μηχανισμού να γίνει αποδεκτή η χρηματική βοήθεια προς την πατρίδα, όσο η πίεση που δεχόταν από τα Μακεδονικά Σωματεία: τα χρήματα να αξιοποιηθούν για τον σκοπό που είχαν συγκεντρωθεί.

«Είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι αν το ποσό δεν ήταν αρκετό για οποιαδήποτε βοήθεια. Πιστεύαμε όμως ότι και δύο δένδρα να αγοραστούν για να τα φυτέψουν στην καμένη γη της Πελοποννήσου ή της Εύβοιας ήταν σημαντικό. Το ποσό μπορεί να μην είναι μεγάλο, αλλά η χειρονομία μας ήταν συμβολική. Επιθυμία μας είναι να δείξουμε πως οι Μακεδόνες από τον μακρινό Καναδά απλώνουν χέρι βοηθείας στους συμπατριώτες της Πελοποννήσου», αναφέρει ο κ. Καράς που βρίσκεται στην Ελλάδα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Με τα χρήματα, αγοράστηκαν τελικά 31 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τυπογράφοι για τρία σχολεία (Γενικό Λύκειο Αρεοπόλεως, Γενικό Λύκειο Κροκεών και Γυμνάσιο Σκάλας) του νομού Λακωνίας. Η εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής θα γίνει στα σχολεία 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου από τον κ. Καρά, παρουσία του νομάρχη Λακωνίας Κωνσταντίνου Φούρκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή