ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Ε.Ε. οι πληγές Πελοποννήσου

Ερωτήσεις για τις επτά περιβαλλοντικές πληγές της Πελοποννήσου και για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων κατέθεσε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτων Αρσένης. Με τις ερωτήσεις του, ο ευρωβουλευτής επιχειρεί να αναδείξει δυσκολία πρόσβασης των πολιτών της Αργολίδας σε καθαρό νερό, το πρόβλημα διάβρωσης της ακτογραμμής στην Κορινθία, τη ρύπανση του ποταμού Ευρώτα στη Λακωνία, την υποβάθμιση του όρους Μαίναλου στην Αρκαδία και τη ρύπανση του ποταμού Αλφειού σε Ηλεία και Αρκαδία. Ταυτόχρονα ζητά να πληροφορηθεί αν είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία οι τεράστιες παράνομες αμμοληψίες στην Αχαΐα και η δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ σε περιοχή Natura στη Μεσσηνία.

«Η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος φυσικά προικισμένος. Ωστόσο καταγράφεται συστηματική υποβάθμιση των περιβαλλοντικών πόρων της, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στην περίπτωση των παράνομων αμμοληψιών στην Αχαΐα για την εκτέλεση των έργων της Νέας Εθνικής Οδού στην περιοχή», αναφέρει ο κ. Αρσένης. «Το έγκλημα συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να ετοιμάζει μία βραχύβια λύση ανάγκης στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Η λύση αυτή απειλεί με υποβάθμιση κρίσιμους περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου».

Ο ευρωβουλευτής εκτιμά ότι είναι άμεση η αναγκαιότητα δημιουργίας υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ελλάδα, για τη συνολική αντιμετώπιση των οικολογικών ζητημάτων της χώρας.