Εξοδος από την απομόνωση

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γράμμος, το βουνό με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές και το ιστορικό βάθος, βγαίνει σιγά σιγά από την απομόνωση.

Εξήντα χρόνια μετά, χωριά όπως ο Γράμμος, το Γιαννοχώρι, το Μονόπυλο, το Λιβαδοτόπι, η Κυψέλη, η Περιστερά, κ.ά., που καταστράφηκαν, εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους ή εκκενώθηκαν υποχρεωτικά, αποκτούν και πάλι ζωή.

Οι άνθρωποι επιστρέφουν και επισκευάζουν τα ερειπωμένα σπίτια τους ή χτίζουν καινούργια στη θέση των παλιών που καταστράφηκαν. Κάποιοι είναι παλιοί πολιτικοί πρόσφυγες που επαναπατρίστηκαν από τις ανατολικές χώρες, εγκαταστάθηκαν σε μεγαλουπόλεις γιατί η μετεμφυλιακή ατμόσφαιρα δεν τους «σήκωνε» στην περιοχή και τώρα που η κατάσταση άλλαξε, γυρίζουν στον τόπο τους. Στο χωρίο Γράμμος, για παράδειγμα, έχουν χτιστεί εσχάτως 21 σπίτια και στην Κοτύλη, την τελευταία πενταετία, 29.

Ο δημοτικός σύμβουλος Νεστορίου, όπου ανήκουν τα αποκαλούμενα Γραμμοχώρια, κ. Αντρέας Γάκης, λέει ότι η δημοτική αρχή βοηθάει τους ανθρώπους να επιστρέψουν. «Εχει αρχίσει να αναπτύσσεται σιγά σιγά και ένας ήπιος τουρισμός στον Γράμμο. Εμείς ενθαρρύνουμε αγροτουριστικές πρωτοβουλίες στην περιοχή μας, με την προϋπόθεση βεβαίως του σεβασμού στο περιβάλλον και στην παράδοση», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή