Παράνομη χωματερή με Προεδρικό Διάταγμα

Παράνομη χωματερή με Προεδρικό Διάταγμα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα όπου απαγορεύεται η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή οποιασδήποτε άλλης οργανωμένης διαχείρισης αποβλήτων! Αποτέλεσμα; Η παράνομη και άθλια χωματερή αποτελεί τη μόνη λύση! Παράλογο, αλλά τόσο ελληνικό… Τόπος του παραλόγου, το νησί της Σαντορίνης και αιτία ένα Προεδρικό Διάταγμα. Το ίδιο διάταγμα απαγορεύει και τη δημιουργία χώρων αφαλάτωσης σε ένα νησί των Κυκλάδων που αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας!

Οχλήσεις

Συγκεκριμένα, το Προεδρικό Διάταγμα για τον «Καθορισμό της ζώνης οικιστικού ελέγχου» (Μάρτιος 1990) της νήσου Θήρας καθορίζει ουσιαστικά ότι σε όλο το νησί «επιτρέπονται οι χρήσεις μη οχλουσών βιοτεχνικών εγκαταστάσεων». Απαγορεύεται κάθε οχλούσα χρήση. Οι χώροι διαχείρισης ή επεξεργασίας απορριμμάτων (μαζί και οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής που αποτελούσαν παλαιότερα τη βασική μέθοδο τελικής διάθεσης) θεωρούνται -και είναι- εγκαταστάσεις που προκαλούν οχλήσεις… Αρα κάθε χωροθέτηση διαχείρισης απορριμμάτων αποκλείεται, αφού δεν θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και δεν θα δοθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Τι θα γίνουν τα σκουπίδια της Θήρας; Θα εξαϋλωθούν;

Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι να μένει ως μόνος τρόπος και τόπος «διαχείρισης» σκουπιδιών ο σημερινός Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη θέση Αλωνάκι, λίγο πάνω από την Καλντέρα, 400 μέτρα από τα Φηρά και 200 μέτρα από… ξενοδοχεία πέντε αστέρων! Και αυτό, σε ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της χώρας! Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης. «Αν και η Σαντορίνη έχει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, το νερό εξαντλείται και η υφαλμύρωση προχωράει», λέει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Καμαρινόπουλος, τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Θήρας. «Γι’ αυτό σκεπτόμαστε να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, αλλά κι αυτές προσκρούουν στην απαγόρευση του ίδιου Π. Δ.». «Ο Δήμος Θήρας έχει επανειλημμένα ζητήσει μια απλή τροποποίηση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση χώρων διαχείρισης απορριμμάτων και αφαλατώσεως», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Θήρας κ. Αγγελος Ρούσσος. Το αίτημα, μάλιστα, έχει γίνει δεκτό και από τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, ο οποίος με πρόσφατο έγγραφό του (Ιούλιος 2009) προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί την τροποποίηση του διατάγματος για τις ΖΟΕ Θήρας. «Εάν δεν τροποποιηθεί το διάταγμα της ΖΟΕ Θήρας ώστε να μπορεί να γίνει ΧΥΤΑ, τότε θα συνεχίσει να λειτουργεί πέραν κάθε προθεσμίας ο ΧΑΔΑ παράνομα, χωρίς να μπορεί να παύσει και να αποκατασταθεί», σημειώνει, ενώ επισημαίνει και τον κίνδυνο προστίμων από την Ε. Ε.

Τις ευθύνες και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισημαίνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Οίας κ. Γιώργος Χάλαρης. «Δεν δώσαμε τότε την πρέπουσα προσοχή για το ποιες χρήσεις θέλουμε πάνω στο νησί. Στη συνέχεια, για πολλά χρόνια είχαμε την τάση να αποσιωπούμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα σήμερα να τα πετάμε στην αυλή του παλατιού! Αγνοήσαμε ακόμη και πρόταση για ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα», υπογραμμίζει. Ο κ. Χάλαρης τονίζει ότι πρέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ να τροποποιήσει το Π. Δ., αλλά είναι ανάγκη και ο Δήμος Θήρας («στον οποίο έχουμε εκχωρήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων») να προσδιορίσει το πού επιδιώκει να χωροθετήσει επεξεργασία απορριμμάτων.

«Είμαστε υπέρ της βιομηχανικής επεξεργασίας των απορριμμάτων και έχουμε προτάσεις. Υπάρχουν αρκετοί χώροι στη Ζώνη 3 του νησιού, αρκεί η κεντρική διοίκηση να τροποποιήσει το Διάταγμα», σημειώνει ο κ. Ρούσσος. Αίτημα το οποίο έμεινε στον αέρα τα προηγούμενα χρόνια… «Η μη προνοητικότητα του διατάγματος, που εκδόθηκε το 1990, δεν διευκολύνει τη τοποθέτηση στο νησί απαραίτητων εγκαταστάσεων ζωτικής σημασίας, όπως είναι η κάλυψη υδροδοτικών αναγκών», σημειώνει χαρακτηριστικά και ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Κόκκινος.

Μελέτες σκοπιμότητας

«Ειδικά για τις αφαλατώσεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ μας ζητάει μελέτες σκοπιμότητας», λέει ο κ. Καμαρινόπουλος. «Ο νομός Κυκλάδων, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών έχει κηρυχθεί από το 2007 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η λειψυδρία. Τι άλλη δικαιολόγηση χρειάζεται;» Το σίγουρο είναι ότι η τροποποίηση του Π. Δ. είναι επιτακτική και χωρίς αναβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή