Σε ιδρύματα και όσους χρήζουν βοηθείας τα κατασχεθέντα

Σε ιδρύματα και όσους χρήζουν βοηθείας τα κατασχεθέντα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άτομα χρήζοντα βοηθείας και φιλανθρωπικά ιδρύματα σχεδιάζει να διαθέτει η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας μέρος των προϊόντων που κατάσχει στους δρόμους από πλανόδιους μικροπωλητές, επιδεικνύοντας «ανθρώπινο πρόσωπο». Τα κατασχεθέντα αυτά προϊόντα είναι πολλά. Ενδεικτικά, φέτος, μέχρι τέλος Αυγούστου, έγιναν 9.219 κατασχέσεις ενώ συνολικά 10.672 έγιναν κατά τη διάρκεια του 2008. Μέχρι σήμερα, το σύνολο των κατασχεμένων καταστρέφονταν, ωστόσο πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να διαθέτουν κατά βούληση όσα από τα κατασχεθέντα δεν φέρουν παραποιημένα σήματα ή δεν εμπίπτουν στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, που αποτελούν περίπου το 70% των κατασχεμένων προϊόντων. Πρόκειται για κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους -CD, DVD- και τσάντες (16.500 τεμάχια το 2008). Τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κ. Ανδρέας Παπαδάκης, έχουν αρχίζει ήδη να συγκεντρώνονται σε ειδικό χώρο και να καταγράφονται με σκοπό τη διάθεσή τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους. Πρόκειται για ρούχα, κλινοσκεπάσματα, χαλιά, παιχνίδια, μικροαντικείμενα, διακοσμητικά και περίπου 150 ποδήλατα.

Το κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας στη Βαρβάκειο Αγορά έχει γεμίσει ασφυκτικά από κάθε λογής πράγματα. Στους ακάλυπτους χώρους του κτιρίου εκατοντάδες τσάντες και πορτοφολάκια σχηματίζουν βουνά, το ίδιο και οι σακούλες με τα πλαστά CD, όπως και τα ποδήλατα.

Οπως περιγράφουν δημοτικοί αστυνομικοί, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς είναι συχνές οι αντιδράσεις των μικροπωλητών, ακόμη και τα βίαια περιστατικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως τα κυκλώματα που ελέγχουν το παράνομο λαθρεμπόριο έχουν οργανωθεί σε τέτοιο βαθμό που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ενημέρωση «εκ των έσω» για τις επιχειρήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας. «Εχουν φτάσει σε σημείο να γνωρίζουν το πότε ακριβώς γίνονται οι αλλαγές βάρδιας των δημοτικών αστυνομικών που περιπολούν το κέντρο και στήνουν εκείνη την ώρα το εμπόρευμά τους. Αλλάζω τις βάρδιες, αλλά φαίνεται ότι έχουν βρει τρόπο να αντλούν πληροφορίες εκ των έσω. Φυσικά δεν μιλάω για τους ταλαίπωρους αλλοδαπούς που πουλάνε τα πράγματα στο δρόμο για να ζήσουν, αλλά για εκείνους που ελέγχουν τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου», σημειώνει.

Επιθέσεις

Πριν από λίγες εβδομάδες, ένας δημοτικός αστυνομικός τραυματίστηκε όταν δέχθηκε επίθεση από αλλοδαπούς μικροπωλητές, Πειραιώς και Μενάνδρου. Νωρίτερα, ένας άλλος συνάδελφός του τραυματίστηκε στο κεφάλι από μπουκάλι που πέταξε άγνωστος ενώ περιπολούσε στο κέντρο. Οι δημοτικοί αστυνομικοί δέχονται συχνά το μένος των μικροπωλητών, οι οποίοι με τη σειρά τους κατηγορούν τους δημοτικούς αστυνομικούς για υπερβολική βία. «Το μόνο όπλο των δημοτικών αστυνομικών είναι το στυλό τους», συνηθίζει να λέει ο κ. Παπαδάκης.

Από τον Δεκέμβριο του 2008 καθιερώθηκαν τα μεικτά κλιμάκια (Δημοτική Αστυνομία, ΕΛ. ΑΣ., ΥΠΕΕ και υπ. Ανάπτυξης) και οι έλεγχοι έγιναν αποτελεσματικότεροι. Δεν κράτησε πολύ. Την προσπάθεια συνέχισαν οι ένστολοι της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, ωστόσο με σημαντικούς καρπούς, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή