Τη Δευτέρα εκδικάζεται η έφεση Καραβασίλη

Τη Δευτέρα εκδικάζεται η έφεση Καραβασίλη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι θλιβερό, αλλά στη χώρα μας πολλά φλέγοντα θέματα συντηρούνται στην επικαιρότητα αποκλειστικά χάρη στον μοναχικό αγώνα ορισμένων. Τρανό παράδειγμα το σκάνδαλο του Ασωπού, που παρά τις προσπάθειες υποβάθμισής του από το ΥΠΕΧΩΔΕ (και όχι μόνον), επανέρχεται στην επιφάνεια με αφορμή τις δικαστικές περιπέτειες της Μαργαρίτας Καραβασίλη.

Μεθαύριο, Δευτέρα, πρόκειται να εκδικαστεί στο Α΄ Τριμελές Εφετείο της Αθήνας η έφεση που έχει ασκήσει η πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος κατά της απόφασης του Στ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου το 2008, που την καταδίκαζε (με τυπική ποινή) για συκοφαντική δυσφήμιση τού νυν γενικού επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Δερμιτζάκη. Η μήνυση που είχε ασκήσει ο κ. Δερμιτζάκης αφορούσε σε δηλώσεις τής κ. Καραβασίλη σχετικά με τους ελέγχους της Υπηρεσίας (ή καλύτερα την παύση τους) στον Ασωπό και ειδικότερα, στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν με τα απόβλητά τους το ποτάμι και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Μεταξύ άλλων, η κ. Καραβασίλη, που είχε απομακρυνθεί από τη θέση της τον Ιούλιο του 2005 με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, είχε κάνει λόγο για καθυστερήσεις στους ελέγχους, έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης και κυρίως, για μη υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της δίκης, η κ. Καραβασίλη και ο συνήγορός της Νίκος Κωνσταντόπουλος είχαν προσκομίσει πληθώρα εγγράφων που αποκάλυπταν το μέγεθος του προβλήματος στην κοιλάδα του Ασωπού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δικαστήριο είχε διατάξει την αποστολή των πρακτικών στον εισαγγελέα Θηβών για την έρευνα και δίωξη εγκληματικών ενεργειών σε βάρος του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει»

Η υπόθεση εκκρεμεί. Οπως εκκρεμεί και η λήψη γενναίων μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, συνεχίζεται απρόσκοπτα. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει», λέει στην «Κ» η κ. Καραβασίλη. «Οι ρυπαίνοντες δεν έχουν ταυτοποιηθεί, οι άδειες συνεχίζουν να εκδίδονται με τον ίδιο τρόπο, ενώ η ρύπανση επεκτείνεται. Το μόνο που γίνεται είναι να επιβάλλονται πρόστιμα, τα οποία δεν πληρώνονται!»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή