Βρέχει ναρκω-μπάλες σε προαύλια φυλακών

Βρέχει ναρκω-μπάλες σε προαύλια φυλακών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «ρίψεις» στο προαύλιο των φυλακών, μέσα σε φόδρες ρούχων και σόλες παπουτσιών ή «ποτισμένα» σε υφάσματα εξακολουθούν να περνούν τα ναρκωτικά στις φυλακές, έστω κι αν έχουν γνώση για τους τρόπους «εισαγωγής» τους οι φύλακες.

Οι συχνές κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών μέσα σε σωφρονιστικά ιδρύματα, ο μεγάλος αριθμός έγκλειστων χρηστών και οι θάνατοι από χρήση μέσα στις φυλακές αποτυπώνουν το πρόβλημα, που απασχολεί την κοινή γνώμη και τις αρχές μόνον ύστερα από κάποιο τραγικό συμβάν και κατά κανόνα για βραχύ χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μισοί (περίπου 6.000 άτομα) από τους κρατουμένους των ελληνικών φυλακών σχετίζονται με υποθέσεις ναρκωτικών, κυρίως όσον αφορά τη μικροδιακίνηση. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των σωφρονιστικών υπαλλήλων αλλά και των εργαζομένων εξωτερικής φρούρησης μιλούν στην «Κ» για τους συνηθέστερους τρόπους με τους οποίους μπαίνουν και διακινούνται οι παράνομες ουσίες στις φυλακές, αποφεύγοντας, ωστόσο, επιμελώς να αναφερθούν στο ενδεχόμενο εμπλοκής συναδέλφων τους σε αυτό το εμπόριο.

«Οι δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους, όπως έχουμε διαπιστώσει, περνούν τα ναρκωτικά στις φυλακές είναι τα επισκεπτήρια και οι εξωτερικές ρίψεις στο προαύλιο», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων εξωτερικής φρούρησης κ. Γιώργος Κωστίκας. «Στην πρώτη περίπτωση, οι συγγενείς του κρατουμένου περνούν ναρκωτικά κρυμμένα σε φαγητά, ραμμένα στα ρούχα, στις σόλες των παπουτσιών, ακόμα και μέσα σε ράχες βιβλίων. Εχει τύχει να συλληφθούν γυναίκες να μεταφέρουν ναρκωτικά στα παιδιά τους χωρίς καν να το γνωρίζουν οι ίδιες», συμπληρώνει στην «Κ» ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Αρβανιτίδης. Οι ίδιοι λένε ότι τα λεγόμενα «μπαλάκια» είναι αυτοσχέδιες συσκευασίες με ουσίες, τα οποία πετιούνται μέσα στο προαύλιο της φυλακής «από έξω» για να καταλήξουν σε κρατουμένους οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί από πριν και θεωρούνται ένας συνηθισμένος τρόπος εισαγωγής ναρκωτικών στις φυλακές. Στη συνέχεια, γίνεται το εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ των κρατουμένων, συνήθως σε τιμές που υπερβαίνουν έως και δέκα φορές εκείνες της «αγοράς»! «Μέσα στις φυλακές οι περισσότεροι ξέρουν ποιοι διακινούν αυτά τα πράγματα. Μπορεί να μην υπάρχουν ναρκωτικά κάθε φορά, αλλά σίγουρα αν περιμένει κανείς, μπορεί θα βρει αργά ή γρήγορα», λέει στην «Κ» πρώην κρατούμενος.

Το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης στις φυλακές αντιμετωπίζεται ώς ένα βαθμό με τη χορήγηση ψυχοφαρμάκων. Ωστόσο, αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η συνταγογράφηση γίνεται με αυστηρά ιατρικά κριτήρια και αφού προηγηθεί εξέταση από ψυχολόγο, κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι τα ψυχοφάρμακα χορηγούνται και «με τις χούφτες».

Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε πολλοί από τους κρατουμένους να βγαίνουν από τη φυλακή εξαρτημένοι από τα ψυχοφάρμακα. «Δεν έχει βγει το επίσημο πόρισμα, ωστόσο, έχουμε ενημερωθεί ότι ο θάνατος της 40χρονης Κατερίνας Γουλιώνη, η οποία είχε βρεθεί νεκρή σε πλοίο κατά τη διάρκεια μεταγωγής της τον περασμένο Φεβρουάριο, οφείλεται στη χρήση ψυχοφαρμάκων που έπαιρνε στις φυλακές», λέει στην «Κ» η κ. Ιωάννα Δρόσου, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Η άτυχη Γουλιώνη είχε κάνει γραπτή καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη για την αλόγιστη χρήση ψυχοφαρμάκων μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα. «Οι περισσότερες γυναίκες στις φυλακές κάνουν χρήση ψυχοφαρμάκων, με αποτέλεσμα ύστερα από καιρό να θεωρούνται απολύτως εξαρτημένες. Από τις πληροφορίες που έχουμε τα ψυχοφάρμακα δεν δίνονται έπειτα από σχετική ιατρική γνωμάτευση ούτε αυτά τα άτομα παρακολουθούνται τακτικά από ψυχολόγο», συμπληρώνει η κ. Δρόσου, φωτογραφίζοντας το καθεστώς που εξακολουθεί να επικρατεί στα «σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών ουσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή