Μάθημα πρώτο, κανόνες υγιεινής και προφύλαξης

Μάθημα πρώτο, κανόνες υγιεινής και προφύλαξης

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από αύριο, περίπου 1.480.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι 158.000 εκπαιδευτικοί εισέρχονται στη σχολική καθημερινότητα, έχοντας ως πρώτο μέλημα την «αποστήθιση» των στοιχειωδών κανόνων προφύλαξης από τον ιό Η1Ν1. Με δεδομένο ότι ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων «τρέφει» τον ιό, η κατάσταση επιβαρύνεται λόγω των ελλιπών υποδομών σχολικών μονάδων που καθιστούν πολλά μέτρα ανεφάρμοστα, αλλά και με τις καταγγελίες για ελλείψεις σε βασικά είδη υγιεινής.

«Οι δάσκαλοι θα πρέπει να γίνουν και λίγο γιατροί», παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Δημήτρης Μπράτης. Παρ’ ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνει ότι η προετοιμασία για την πρόληψη της γρίπης είναι επαρκής και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για επισημάνσεις που εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες διαμαρτύρτονται ότι βασικά μέτρα υγιεινής και πρόληψης είναι ανεφάρμοστα. Ενδεικτικά, απαιτείται να υπάρχουν χώροι φύλαξης των παιδιών που θα παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, αλλά οι ελεύθερες αίθουσες είναι πολυτέλεια στα ελληνικά σχολεία, ενώ η έλλειψη -σε πολλές περιπτώσεις- αύλιων χώρων λειτουργεί επιβαρυντικά. Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ), από τα περίπου 14.500 σχολεία της χώρας, ποσοστό 49,4% είναι συστεγαζόμενα. Επίσης, το 23,7% αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου συγκροτήματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Σε μείζον θέμα, λόγω γρίπης, ανάγεται και ο προαυλισμός των μαθητών. Με βάση τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, το 47,6% των σχολείων έχει κοινές αυλές. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα λύκεια (64,3%), ενώ κοινές αυλές έχει το 49,9% των γυμνασίων, το 48,8% των νηπιαγωγείων και το 42% των δημοτικών. Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν περί τα 200 σχολεία (το 1,5%) που δεν έχουν καν αυλή και από αυτά το εντυπωσιακό είναι ότι τα περισσότερα (170) είναι νηπιαγωγεία.

Ενα άλλο ζήτημα είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Οι σχολικές επιτροπές έχουν επωμιστεί την προμήθεια των απαραίτητων υλικών (κάδοι, αντισηπτικά, σαπούνια κ.λπ.), αλλά πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί (οι οποίοι στελεχώνουν τις επιτροπές) μιλούν για έλλειψη χρημάτων.

«Γνωρίζω επιτροπές που οφείλουν το πετρέλαιο από πέρυσι», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δημήτρης Πεππές. «Την Παρασκευή πήραμε μέρος του υγειονομικού υλικού. Ποδιές, απολυμαντικά υγροσάπουνα και τα συναφή αναμένονταν την παραμονή του αγιασμού», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην «Κ» διευθυντές σχολείων της Αττικής.

Εκτός από το υγειονομικό υλικό, ανεφάρμοστοι θεωρούνται οι κανόνες υγιεινής που ζητούν οι γιατροί για την πρόληψη της γρίπης. Καθώς απαιτείται συνεχής καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων (από τουαλέτες έως πόμολα) οι καθαρίστριες σαφώς δεν επαρκούν. Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου καθαριστριών κ. Στέλλα Γερασιμάτου, σήμερα υπάρχουν περίπου 8.000 καθαρίστριες με σύμβαση αορίστου χρόνου και άλλες 7.500 με σύμβαση ορισμένου χρόνου για 15.450 σχολικές μονάδες. «Πώς μπορούμε στα 10 λεπτά του διαλείμματος να τηρήσουμε ό,τι προβλέπεται; Ούτε οι μόνιμες ούτε εκείνες με σύμβαση επαρκούν», δηλώνει η κ. Γερασιμάτου στην «Κ». Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Σπηλιωτόπουλος απέκλεισε την προοπτική προσλήψεων καθαριστριών οι οποίες θα αναλάβουν τον κρίσιμο τομέα της υγιεινής. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία εάν αυτό απαιτηθεί. Οι επόμενες ημέρες απαιτούν εγρήγορση και ψυχραιμία από όλους.

Οι εμβολιασμοί εκπαιδευτικών και η αντικατάστασή τους

Μεγάλα προβλήματα αναμένεται να προκύψουν στα σχολεία στο (λογικό) ενδεχόμενο να νοσήσουν εκπαιδευτικοί. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι συνολικά 45.095 εργαζόμενοι (διοικητικό προσωπικό, διευθυντές και εκπαιδευτικοί) θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα και θα λειτουργήσουν ως προσωπικό ασφαλείας στην περίπτωση πανδημίας. Ομως, τι θα γίνει στην περίπτωση μιας πιο ήπιας μορφής γρίπης; Το σχέδιο, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε από την ηγεσία του υπ. Παιδείας, για αντικατάσταση εκπαιδευτικών που θα νοσήσουν από αυτούς που είναι ενταγμένοι στους πίνακες των αναπληρωτών ανά κλάδο κρίνεται ανεφάρμοστο. Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, εάν πρέπει ο ασθενής να απουσιάσει από την εργασία του τουλάχιστον έξι ημέρες, είναι πολύ δύσκολο μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός των αναπληρωτών. «Εκ των ενόντων θα λυθεί το πρόβλημα της αντικατάστασης εκπαιδευτικών. Ορισμένοι θα καλύψουν ώρες άλλων», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δημήτρης Μπράτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπ. Παιδείας πρέπει προηγουμένως να φροντίσει να καλύψει τις ελλείψεις σε οργανικά κενά εκπαιδευτικών. Η ΔΟΕ υποστηρίζει ότι υπάρχει κενό περίπου 4.000 δασκάλων και νηπιαγωγών και ότι τα ολοήμερα δημοτικά θα υπολοειτουργήσουν τον πρώτο μήνα, αφού λείπουν περίπου 7.000 ωρομίσθιοι.

Οι Ελληνες έχουν θορυβηθεί λίγο

Οι Ελληνες δεν ανησυχούν πολύ για τη νέα γρίπη, θεωρώντας ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με κυριότερο όπλο την ψυχραιμία. Κάτι στο οποίο δεν βοηθάει μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης, όπως τονίζουν. Οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ενώ θεωρούν σωστή την απόφαση η έναρξη της σχολικής χρονιάς να γίνει κανονικά. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας ALCO για λογαριασμό του ΙΕΚ ΑΚΜΗ -από την 1η έως τις 3 Σεπτεμβρίου- σε πανελλαδικό δείγμα 800 ενηλίκων Ειδικότερα:

l Οι Ελληνες έχουν «θορυβηθεί λίγο». Αυτό απάντησε το 29,9% των ερωτηθέντων και σε συνδυασμό με το 23,5% που δήλωσε ότι δεν ανησυχούν καθόλου, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα της «λελογισμένης ανησυχίας». Το 28,9% δήλωσαν ότι το θέμα τους απασχολεί αρκετά και το 16,9% πολύ.

l Ο ένας στους δύο (51%) έχει λάβει προληπτικά μέτρα, ενώ μόλις το 15,5% δήλωσε ότι επηρεάζεται η κοινωνική του συμπεριφορά λόγω της γρίπης.

l Διχασμένοι εμφανίζονται οι Ελληνες σχετικά με την ετοιμότητα της πολιτείας. Το 49,2% απάντησε ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, σε αντίθεση με το 30,2% που έχει διαφορετική άποψη, ενώ το 20,6% δεν εξέφρασε γνώμη.

l Η πλειοψηφία (73,2%) θεωρεί σωστή την απόφαση για κανονική έναρξη του σχολικού έτους.

l Τέλος, επικριτική είναι η κοινή γνώμη με τα ΜΜΕ, με κυρίαρχο συναίσθημα ότι σπέρνουν τον πανικό (67%). Μόλις το 15% πιστεύει ότι τα ΜΜΕ ενημερώνουν με ψυχραιμία και το 7,6% δεν εξέφρασε γνώμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή