Μαθήματα από Ιντερνετ και ράδιο

Μαθήματα από Ιντερνετ και ράδιο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κοστουμαρισμένοι κύριοι εμφανίστηκαν την περασμένη Τετάρτη σε σχολείο του βόρειου Λονδίνου. Με την αδεξιότητα του Τζον Κλιζ από τους Monty Python άρχισαν να φτερνίζονται εν χορώ μέσα στον αγκώνα τους, λερώνοντας τα κομψά τουίντ σακάκια τους. Επρόκειτο για τον υπουργό Υγείας, Αντι Μπέρναμ, και τον επικεφαλής των υγιειονομικών αρχών, σερ Λίαμ Ντόναλντσον, οι οποίοι επιχείρησαν με αυτόν τον τρόπο να παρουσιάσουν στους μαθητές τον ενδεδειγμένο τρόπο φτερνίσματος στην εποχή της νέας γρίπης. Στην Αγγλία είναι διάχυτη η ανησυχία ότι όσο ψυχραίνει ο καιρός τόσο ταχύτερα θα μεταδίδεται ο ιός Η1Ν1 και δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ανασταλεί η λειτουργία ορισμένων σχολείων με αυξημένα κρούσματα.

Στη Γαλλία, λίγες μόλις ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, πολλές τάξεις, αλλά και ολόκληρα σχολεία, έκλεισαν. Ειδικά στην περιοχή του Παρισιού και στα νοτιοδυτικά της χώρας, καθώς μεγάλος αριθμός μαθητών παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης

Η απόφαση για το κλείσιμο μιας τάξης ή ενός σχολείου λαμβάνεται από τον νομάρχη μετά την εμφάνιση τριών κρουσμάτων την ίδια εβδομάδα σε μία ή σε διαφορετικές τάξεις που έχουν κοινές δραστηριότητες, όπως τη χρήση της ίδιας καντίνας. Επιπλέον, σε πολλά σχολεία, αλλά και σε αρκετές επιχειρήσεις, έχει εκδοθεί οδηγία κατά των ασπασμών. «La bise», το πεταχτό φιλί στο μάγουλο εν είδει ασπασμού έχει απαγορευθεί ρητά για λόγους πρόληψης από τον ιό. Το υπουργείο Υγείας και η ειδική τηλεφωνική γραμμή που ενημερώνει για τον Η1Ν1 προειδοποιεί ότι ένα αθώο φιλάκι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε φιλί θανάτου, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Πάντως, σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας μεγάλου αριθμού σχολείων, το γαλλικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει τη μετάδοση τέσσερις ημέρες την εβδομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το ραδιοφωνικό δίκτυο France Culture και το τηλεοπτικό δίκτυο France 5. Οι μαθητές θα μπορούν επίσης να καλύπτουν τα κενά τους με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής σελίδας του υπουργείου Παιδείας στο Ιντερνετ.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν πάνω από 1.640 νέα κρούσματα σε 165 πανεπιστήμια μέσα στις πρώτες εβδομάδες παραδόσεων. Μόνο σε μία από αυτές τις περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του ασθενούς. Με δεδομένο όμως ότι η Αμερική έχει θρηνήσει 550 θύματα της νέας γρίπης και επειδή το 40% εξ αυτών ήταν νέοι χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας, οι εκπαιδευτικές αρχές της χώρας προσπαθούν να προλάβουν την εξάπλωση του Η1Ν1 στα πανεπιστήμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή