Οπλα για τη μαφία μέσα σε κοντέινερ κόκας

Οπλα για τη μαφία μέσα σε κοντέινερ κόκας

5' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο φορτίο των 105 τόνων απορριμμάτων αλουμινίου και σιδήρου που στις αρχές Ιουλίου εισήγαγε από τη Βολιβία στον Πειραιά τετραμελής σπείρα εμπόρων ναρκωτικών, εκτός από τα 447 κιλά κοκαΐνης υψηλής καθαρότητας «κρύβονταν» σχέσεις του κυκλώματος με ηγετικά μέλη της εγχώριας μαφίας. Οι τελευταίοι έχουν κατηγορηθεί για σωρεία κακουργηματικών πράξεων αφού φέρονται να πρωταγωνίστησαν σε υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο την ίδια χρονική περίοδο. Η δράση του κατηγορουμένου (και προφυλακισμένου από αρχές Αυγούστου) ως «εγκεφάλου» της σπείρας ξεκίνησε εδώ και χρόνια από ελληνικό εστιατόριο του Βελγίου και ο ίδιος φέρεται να οδηγεί τις ελληνικές αρχές σε δρομολόγια λαθρεμπόρων όπλων που είχαν αποδέκτες άτομα από τον σκληρό πυρήνα του υποκόσμου στη χώρα μας.

Μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος -την 11η Αυγούστου- και την κατάσχεση του περίπου μισού τόνου κοκαΐνης, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και η Ασφάλεια Αττικής αξιολογούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο 53χρονος συλληφθείς Κ.Κ. συντόνιζε την αποστολή στην Ελλάδα όπλων μέσα σε κοντέινερ με φορτία κρεάτων από το εξωτερικό. Ως παραλήπτες των όπλων φέρονται τρόφιμοι (σήμερα) φυλακών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν -μεταξύ άλλων- και στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Συνεργασία με DΕΑ

Οι πληροφορίες προέρχονται από δίκτυα «συνεργατών» των αρχών ασφαλείας στο εξωτερικό και μολονότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ερευνώνται με τη δέουσα προσοχή. Προσδίδουν μάλιστα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε μια υπόθεση στην οποία ενεπλάκησαν η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), η Ειδική Δύναμη ενάντια στην Εμπορία Ναρκωτικών της Βολιβίας (FELCN) και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η δράση του κυκλώματος άρχισε να αποκαλύπτεται στις 2 Ιουλίου. Οπως αναγράφεται σε σχετικό έγγραφο, «στελέχη της υπηρεσίας εντόπισαν την άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά από τη Βολιβία πέντε εμπορευματοκιβώτια τα οποία περιείχαν απορρίμματα (Scrap) αλουμινίου και σιδήρου βάρους συνολικά 105 τόνων και αξίας, σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα, 113.400 δολαρίων και παραλήπτη την εταιρεία «ΛΑΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ». Η αναγραφόμενη στα τιμολόγια τιμή ήταν αδικαιολόγητα μεγαλύτερη από την πραγματική αξία του εμπορεύματος, έτσι τα πέντε κοντέινερ δεσμεύθηκαν από τις αρχές για περαιτέρω έλεγχο στο τελωνείο Πειραιά. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι «υπάλληλοι της ΥπΕΕ διαπίστωσαν ότι η έδρα της εταιρείας στην οδό Γρεβενών 7 ήταν κλειστή και από πληροφορίες που συνέλεξαν ουδέποτε λειτούργησε…».

Η εταιρεία

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ένα χρόνο πριν, ο 53χρονος κάτοικος Βελγίου Κ.Κ, ο 43χρονος Βούλγαρος D.A. και η 50χρονη Κ.Π., που χρησιμοποιούσε το όνομα Παπαδοπούλου Μαρία, συνέστησαν την εταιρεία «ΛΑΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ταυτότητας ατόμου με το όνομα Λαρίσης Σοφοκλής, η τύχη και τα ίχνη του οποίου αγνοούνται. Με τη συνδρομή 59χρονου εκτελωνιστή, που επίσης συνελήφθη εισήγαγαν από το Εκουαδόρ μέσω του τελωνείου Αστακού κοντέινερ με άγνωστη ποσότητα κοκαΐνης. Το ίδιο επιχείρησαν να κάνουν και στις αρχές Ιουλίου, δίχως όμως επιτυχία. Αποστολέας του φορτίου απορριμμάτων μετάλλου εμφανιζόταν στα συνοδευτικά έγγραφα η εξαγωγική εταιρεία «Comarka» για την οποία το γραφείο της Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) στην Αθήνα ενημέρωσε ότι είχε πρόσφατα αποστείλει ένα εμπορευματοκιβώτιο στη Βουλγαρία, στο οποίο είχαν εντοπιστεί 100 κιλά κοκαΐνης σε υγρή μορφή. Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο διοικητής της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών της Βολιβίας, (FELCN) συνταγματάρχης Oscar Νina, μιλώντας στον Τύπο της χώρας του αναγνώρισε ότι «επιχειρήσεις-φαντάσματα έχουν διεισδύσει στο εξαγωγικό σύστημα διακινώντας ναρκωτικά, κρυμμένα σε προϊόντα που η χώρα του στέλνει στο εξωτερικό, μέσω του λιμανιού Arica της Χιλής».

Αναφέρθηκε μάλιστα ότι στην αποστολή προς τη Βουλγαρία υπήρχαν 100 κιλά υγρής κοκαΐνης μέσα σε 1.020 μπουκάλια κρασιού, από τη γνωστή πλέον και στις ελληνικές διωκτικές αρχές εταιρεία «Comarka Expotrade, Santa Cruz de la Sierra».

Μετά τον έλεγχο και τον εντοπισμό των ναρκωτικών από τους άνδρες της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων στις 17 Ιουλίου, έγινε άρση απορρήτου στα τηλέφωνα των μελών του κυκλώματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της «Παπαδοπούλου» με τον 59χρονο εκτελωνιστή με αντικείμενο τη μεταφορά των κοντέινερ από τον Ασπρόπυργο στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Βουλγαρία. Σε συνομιλία των δύο, το πρωί της 22ας Ιουλίου, η 50χρονη προειδοποιεί τον εκτελωνιστή για τον κίνδυνο η συνομιλία τους να παρακολουθείται λέγοντάς του: «Να μη στα λέω ξανά γιατί τα τηλέφωνα είναι περίεργα». Προέκυψε μάλιστα ότι η ίδια, πριν και μετά κάθε συνομιλία, αφαιρούσε από το κινητό τηλέφωνο την μπαταρία ώστε να είναι αδύνατος ο εντοπισμός της μέσω του στίγματος του τηλεφώνου.

Ούτε σκυλιά ούτε γατιά

Στις 27 Ιουλίου, ο έλεγχος στα τιμολόγια από την ΥπΕΕ κινεί τις υποψίες της «Παπαδοπούλου» η οποία σε επικοινωνία της με τον εκτελωνιστή τον ρωτάει αρχικά «εάν υποψιάζονται ότι έχει τίποτα μέσα» και στη συνέχεια σχολιάζει ότι «σε αυτή την περίπτωση θα τα έβγαζαν στις εφημερίδες». Το απόγευμα της 28ης Ιουλίου ο εκτελωνιστής, προσπαθώντας να αυξήσει το ποσό της πληρωμής του (από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης προέκυψε ότι η πληρωμή ποσού 10.000 ευρώ έγινε από τον Κ.Κ. σε υποκατάστημα της Alpha Bank Π. Φαλήρου), ισχυρίζεται ότι πλήρωσε 1.500 ευρώ στους άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών του Τελωνείου Πειραιά και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν θα ασχοληθούν ούτε με σκυλιά ούτε με γατιά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το φορτίο δεν θα ελεγχθεί με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Ακολουθεί μία ακόμη συνομιλία το μεσημέρι της 30ής Ιουλίου. Η 50χρονη, αφού υπόσχεται ότι την επομένη τα χρήματα θα έχουν μπει στον λογαριασμό του εκτελωνιστή, του λέει ότι «τώρα που ήρθαν αυτά, θα ‘ρθουν κι άλλα πράγματα, θα έχει ροή απ’ ό,τι είπαν», αναφερόμενη σε φορτία κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική. Από τη πλευρά του ο εκτελωνιστής τής επισημαίνει να μη γίνουν τα ίδια λάθη και τα τιμολόγια αναγράφουν ποσό που δεν αντιστοιχεί στην πραγματική αξία του εμπορεύματος.

Τεχνολογία και ΕΥΠ οδήγησαν στους δράστες

Ο εντοπισμός και η σύλληψη των μελών του κυκλώματος έγινε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, στη Θεσσαλονίκη, με την ενεργό συμμετοχή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και αστυνομικών της Ασφάλειας. Αξιοποιώντας τεχνολογίες υποκλοπών και εντοπισμού, η «Παπαδοπούλου» βρέθηκε να κινείται στις περιοχές Ωραιοκάστρου, Τούμπας και Συκεών και του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου εντοπίστηκε το μεσημέρι της 6ης Αυγούστου τζιπ Audi με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, στο οποίο επέβαινε ο Βούλγαρος D.A. O τελευταίος τη νύχτα της 9ης Αυγούστου διανυκτέρευσε στο σπίτι της 44χρονης Χ.Α. με την οποία διατηρούσε δεσμό. Για τη συγκεκριμένη γυναίκα (κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία) Βούλγαροι αστυνομικοί ανέφεραν ότι διέσχιζε συχνά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα συνοδευόμενη από μέλη της μαφίας της γείτονος χώρας.

Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες των διωκτικών αρχών δεν είχαν καταφέρει μέχρι τότε να εντοπίσουν τον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος και η αποτελεσματικότητα της όποιας επιχείρησης ακροβατούσε, η τύχη τους χαμογέλασε το πρωί της 10ης Αυγούστου. Ο Βούλγαρος D.A. συνοδευόμενος από τη σύντροφό του μετέβη σε καφετέρια στην πλατεία Κατούνη, όπου συναντήθηκε με τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος, τον 54χρονο Κ.Κ. και την «Παπαδοπούλου».

Η υπόθεση μοιάζει να κλείνει με την εξάρθρωση του κυκλώματος, ωστόσο, μέγα μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την ταυτότητα ατόμου που φέρεται να συνέστησε την εταιρεία «ΛΑΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ». Ο λογιστής της εταιρείας Λ.Μ. που αγνοούσε τη δραστηριότητα των υπολοίπων, κλήθηκε στα γραφεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων το πρωί της 11ης Αυγούστου. Εκεί, οι άνδρες της υπηρεσίας του έδειξαν φωτογραφία του «Λαρίση», στην οποία, ωστόσο, δεν αναγνώρισε κάποιο από τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή, ενώ στο πρόσωπο του φερομένου ως «εγκεφάλου» της μεταφοράς της κοκαΐνης, του 53χρονου Κ.Κ., αναγνώρισε τον… βοηθό του μυστηριώδους άνδρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή